Arkösund
UPPTÄCK SVERIGE - ARKÖSUND
MAGNIFIKA VILLOR RAMAR IN GÄSTHAMN OCH HOTELL SOM GJORT LYCKADE LYFT
Arkösund är en av Sveriges klassiska badorter. Det är också den perfekta seglardestinationen belägen mitt i den underbart finfördelade Sankt Annas skärgård, som ligger söder om Bråviken knappt 40 distans från Landsort skärgårdsvägen. Fast ska man vara riktigt korrekt så ligger Arkösund i Jonsbergs skärgård, men det är nog få som känner till. Närmast söder om Arkösund är skärgården ganska djup och lättnavigerad med flera öppna fjärdar som passar fint för kappsegling öster och längre söderut finns många, många öar att upptäcka och här är det tätt mellan holmar och skär. Mycket tätt, men tack var GPS:en vågar nu allt fler lämna den smala men trygga farleden.
Vill du se fler bilder? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket! Artikeln publicerades i Search Magazine #5 2016.
Badorten Arkösund uppstod när den smalspåriga järnvägen från Norrköpings Östra Station byggdes. Den stod klar 1895, samma år som hotellet började sin verksamhet. Tåget gick ända ut på bryggan. Redan 1887 bildades Norrköpings Segelsällskap som tio år senare etablerade sig i Arkösund. NSS är Sveriges tredje äldsta segelsällskap efter KSSS och GKSS.
BADORT FÖR VÄLBESTÄLLDA NORRKÖPINGSBOR
Arkösund blev en badort för välbeställda Norrköpingsbor som ville komma bort från den, på den tiden, smutsiga staden. Textilbaronerna lät bygga stora vackra grosshandlarvillor med mycket snickarglädje och punschen flödade redan under den tre timmar långa tågresan från Norrköping. Villorna finns kvar, men syns av naturliga skäl bättre från vattnet än från land. En av villorna är NSS klubbhus, som kanske inte är den elegantaste villan men jämfört med de byggfuttar som svenska båtklubbar brukar hålla sig med är huset magnifikt. Det ligger högt på en klippa. Nedanför finns NSS gästbryggor som nu är en del av de den stora gästhamnen Arkösund.
Den förre elitseglaren Pelle Dahllöf har nyligen övertagit hamnen med 180 gästplatser. Han har på kort tid lyckats förändra attityderna till hamnen hos gästande båtar. En faktor är sänkt pris, men det är inte allt.
– Mottagandet i gästhamnen är jätteviktigt. Våra tenderbåtar går ut och möter båtar på väg in och försöker visa dem till den plats de vill, inte dit de anvisas, säger Pelle Dahllöf.
– Förr möttes jag av mycket gnäll när det gällde gästhamnen, servicen och matställena i Arkösund. Nu har det tystnat och den här säsongen har vi istället bara fått beröm. Det beror till stor del på att alla på orten nu drar åt samma håll, säger Mikkel Gade som sitter i segelsällskapets styrelse.
I Arkösund finns många gästbryggor, några mitt framför NSS magnifika klubbhus.
HOTELLETS STORA LYFT
Hotellet blev det andra stora lyftet för Arkösund den gångna sommaren. En grupp på tio delägare med lokal anknytning, däribland Pelle Dahllöf, köpte i början på året hotellet och byggde om ordentligt. Ny interiör, större restaurangdäck och en ny vacker utsikt tack vare tillmötesgående grannar. Till det kom ett nytänkande i köket som gjort stor succé. Går man till Tripadvisor hittar man många lovord och så var det inte tidigare. Ryktet om den lyckade satsningen hade i somras nått ända till hovet. Vid lunchtid en dag stod kronprinsessan och prins Daniel i dörröppningen och undrade om det möjligen fanns något bord ledigt.
Orten Arkösund har liksom gästhamnen allt som kan förväntas av en heltäckande seglardestination. Varv finns givetvis, viskvällar och teater under högsäsong, barnaktiviteter och bad, ja Badholmarna vid hamnen är välbesökta. Saknas gör ett Systembolag, men livsmedelsaffären fungerar som ombud. Arkösund är bara navet i skärgårdsområdet St Anna. Här finns massor av underbara naturupplevelser och många naturhamnar samt två sidodestinationer på väg till eller från Arkösund som inte går av för hackor.
Nordöst ut, utanför Bråvikens mynning finns den gamla lotsplatsen Hävringe som verkligen är en utpost i havet. Söderut finns Harstena som är en oskiftad by där de bofasta fram till 1950-talet levde på sälfångst.
På vägen dit kan man välja den gamla skutleden öster om Aspöja. Den är utmärkt med kummel, men inga prickar. Efter den leden hittar man också naturhamnen Dromhals som inte finns i några naturhamnsböcker. Det är en av Arkösundsbornas favoriter, men var försiktig, det kan vara lite knepigt att hitta landförtöjning.
För den som inte kan hålla sig från att kappsegla i anslutning till semesterseglingen med familjen bör tilläggas att Norrköpings Segelsällskap kommande sommar arrangerar SM för 5O5, A22 och GP för laser.
HARSTENA
HÄLSA PÅ KEJSAREN PÅ FÄRDEN MOT FAGRA HARSTENA
Det kan vara lite spännande att segla den korta dagsetappen söderut från Arkösund till Harstena i Gryts Skärgård. Leden är på sina ställen mycket smal och kräver ibland en del intressanta krysslag.
Utanför västra Aspöja stöter man på Kejsaren, en grön prick som försetts med krona. Traditionen bjuder att seglaren här ska skåla med Kejsaren för lycklig resa. Halva glaset sväljer skepparen och resten hälls i vattnet. På en varningsskylt undertecknad ”De sammansvurna” kan man läsa att ”den som skadar eller gör åverkan på Kejsarens krona kommer att drabbas av evig förbannelse”.
Snart börjar den tätaste delen av skärgården som ser ut som en gröt på sjökortet. Vid Fågelön finns en passage till Turmulefjärden norr om Harstena, nästan som en kanal mellan de bulliga klippöarna. Det är mycket fagert och oftast får seglaren gå ensam där eftersom båten lämnat E4, som den prickade leden brukar kallas.
Turmulefjärden kan kännas lite dryg och inloppet till Harstena ligger dolt. Hamnen är liten och vid lågvatten finns viss risk att seglaren blir tillfälligt fast i dybotten. Har man tur kan man lägga sig långsides med Restaurant Loftet en skärgårdskrog som erbjuder både lunch och middag med tonvikt på fisk. Sommaren 2017 håller krogen öppet från den 20 juni till den 27 augusti, vilket är mycket välkommet. För några år sedan stängde man liksom många andra på tok för tidigt.
Kejsaren är ett känt sjömärke som det ska hälsas på gärna med en sup i vattnet.
Harstena är en vacker idyll med husen tätt tillsammans. Så såg skärgårdsbyarna ut innan laga skifte genomfördes. Allt fiskevatten och fågelskytte är fortfarande byns gemensamma egendom. Sälfångst, ål- och strömmingsfiske var den historiska födkroken för byborna och Själbådarna utanför ön var den största samlingsplatsen för gråsäl efter hela ostkusten.
Det finns gott om naturhamnar i närheten. På gångavstånd till byn ligger Flisfjärden som rymmer många båtar.
HÄVRINGE
LUGN OVANLIGT PÅ HÄVRINGE
Det är sällan lugnt kring Hävringe, en utpost i havet sju distans sydost om Oxelösund. Den här lördagen i september blåser det lätta vindar och båten gör knappt fyra knop under segel. Ön syns som en hägring strax över horisontlinjen. Det tar en och en halv timme att segla dit.
Nära Hävringe ligger några skär som skapade för sälar, men idag är det tomt. På långt håll syns en hög träbåk i rött och vitt. Båken är byggnadsminnesmärke och sattes upp redan 1753 för att hjälpa sjöfarande att hitta efter den svårnavigerade sörmlandskusten. Hundra år senare inrättades en tull- och lotsstation på ön. Den drogs in så sent som för 30 år sedan. Fyrplats blev Hävringe i slutet av 1800-talet och ersattes först 1967 av kassunfyren Gustaf Dalén längre österut.
En halv distans från ön syns två stora betongblock och passagen mellan dem leder in i den lilla hamnen. Idag ligger en seglare redan där och sällskapet njuter av sin lunch i solskenet. Det finns plats för ett par gästande båtar till men inte fler. Hävringe är en liten plats med en stor myndighetsbyggnad som syns på långt håll. Därutöver finns små hus som är fritidsbostäder för sommargäster som har anknytning till ön. Flera familjer delar ofta på stugan och idag lagas det tak och husen förbereds för vintern som ännu verkar oändligt avlägsen.
Det tar oss en halvtimme att vandra runt på ön. Mellan ett par hus finns Hävringes väderstation, en garnända där några av mätstickans streck är: Snöret fladdrar – blåst, snöret vågrätt – kuling, snöret styvt – frostväder och snöret borta – storm.
Hävringe har ett tusental besökande varje sommar och eftersom ön är så liten är det viktigt att visa hänsyn till de sommarboende och försöka lämna deras privata sfärer i fred.
Text Olle Appelberg