Anton och Fredrik dominerar på VM

Anton och Fredrik rockar efter sin paus och utökar sin ledning efter andra dagen på 470 VM. Carl-Fredrik och Marcus hänger på och ligger på en 11e plats. Här följer ett pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet. 

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström fortsätter att dominera VM i 470. Måndagens två segrar och en andraplats följdes på tisdagen upp med en seger och en andraplats i de två seglingar som stod på programmet. Nu leder de i stor stil.

- Vi fortsätter att njuta av att vara på vattnet. Idag bjöd Thessaloniki på lite lättare vind. I första stämde allt och vi seglade fantastiskt. Race två för dagen var en tajt historia. I den lättare vinden lyckades vi trixa till oss en andraplats. Vi är jättenöjda, säger Anton och fortsätter:

- I segling gäller det att ta en dag i taget. Imorgon går vi in i guldfinal och då händer det mycket. Men just nu njuter vi verkligen ut i fingerspetsarna av att segla. Vilket fantastiskt ”kontor” vi har.

Anton och Fredrik behöver inte på något sätt be om ursäkt för sin ledning. Hela världseliten är på plats i Thessaloniki i Grekland. 72 seglare från 29 länder. Australiern Mathew Belcher som vann OS-guld i London 2012 och silver i Rio 2016 ligger på andra plats. Grekerna Panagiotis Mantis/Pavlos Kagialis som tog bronset i Rio, som nyligen vann världscupfinalen i Santander och just nu är rakade etta i världen är åtta i VM, på sina hemmavatten. Tvåa på världsrankingen är svenskarna Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar som vann EM i våras.

Dagens första race var verkligen blågult eftersom Carl-Fredrik och Marcus var tvåa efter sina svenska kompisar. De blev sedan 15:e båt i dagens andra race och ligger därmed på 11:e plats efter fem seglingar.

- Seg inledning på VM för oss. I måndags gällde det att ta mer risk i starterna, men tyvärr tog vi det lite väl passivt och fick kämpa oss genom racet, säger Carl-Fredrik och Marcus

De fem första racen i VM har avverkats. Nu seglar den övre halvan (de 36 bästa) vidare i guldfinal medan de som ligger på underhalvan seglar silverfinal. För svenskarna väntar tre dagar (onsdag, torsdag och fredag) med två race per dag. På lördag avslutas VM med att de tio bästa seglar medaljrace.

I damklassen blev VM-debutanterna Olivia Bergström/Lovisa Karlsson 22:a och 25:a på tisdagen och ligger på en 43:e plats i totalen. Därmed får de segla silverrace resten av veckan.

Mer information kring tävlingen och resultat finns på www.2017worlds.470.org.

Top