Alvimedicas unga nykomlingar stöttas av seglingsmentor i världsklass

För att minska försprånget till konkurrenterna med mer erfarenhet har Team Alvimedica startat ett nytt tagit första steget i en ny utbildningsplan och plockat in en av seglingshistoriens största profiler.De unga seglarna i Team Alvimedica som ska delta i Volvo Ocean Race 2014-15 är på god väg mot att skaffa de erfarenheter som behövs för att kunna utmana konkurrenterna när startskottet för tävlingen går i oktober.

Skepparen Charlie Enright och Mark Towill startade sin första kampanj i havskappseglingens mest prestigefyllda tävling i januari i år och har kommit långt med träningen med sin nya Volvo Ocean 65.

Men de båda amerikanska seglarna, som båda är under 30 år, vet att de behöver lära sig mer om hur det är att segla Volvo Ocean Race om de på alvar ska kunna konkurrera resten av startfältet där andra seglare gjort tävlingen upp till sju gånger tidigare.

I en utbildningsplan där de plockar in seglingsmentorer, den första av sitt slag i tävlingen 41-åriga historia, kommer Alvimedicas seglare nu insupa erfarenhet från fem framstående Volvo Ocean Race-hjältar. Allt för att öka deras chanser till framgång.

Namnen på fyra av dessa seglare kommer att avslöjas senare men planen har fått en flygande start med en av de största profilerna i tävlingens historia. 
– Vi bestämde oss för att samla mod och be om hjälp från den bästa i branschen enligt oss, för att han ska kunna hjälpa oss och vara en tillgång med sin enorma kunskapsbank, säger Enright. 
– Vi vände oss till legenden Paul Cayard som vann tävlingen 1997-98 och är ett av de största namnen i dess historia. Det han inte känner till om Volvo Ocean Race och om segling, både ute på havet och bansegling, är inte värt att veta.

Amerikanen Cayard tackade ja till att dela med sig av sina mästarkunskaper med full backning från teamets sponsor Alvimedica, ett ungt turkiskt medicinteknikföretag som stöttar laget och vill använda sitt deltagande i tävlingen för att dra till sig uppmärksamhet och ge sig in i nya marknader.

Paul Cayard är 54 år och vann Volvo Ocean Race första gången han ställde upp 1997-98, som skeppare på den svenska båten EF Language.
– De här killarna påminner mig mycket om mig själv när jag var i början av min karriär. Visst är de lite oerfarna men de är verkligen öppna för att lära sig och vi hade hur kul som helst under dagarna vi tränade tillsammans i Cascais i början av maj.

Att vända sig till Cayard, som också är en legend i America’s Cup och en Olympisk seglare förvånade många tävlingskonkurrenter men själv beundrade han Enright och Towills framfusighet. 
– De här killarna har redan visat ordentligt med mod bara genom att få projektet att lyfta och de behöver visa ännu mer av den varan när de seglar runt jorden. De behöver den här typen av nytänkande. Vi vann med EF Language genom att vara innovativa och flexibla i att ständigt kunna byta taktik. Team Alvimedica går samma väg.

– Vi ville hitta en besättning full av seglare som reflekterar vad vi står för som företag; unga, smidiga, modiga och innovativa men samtidigt samarbetsvilliga och omtänksamma, säger Anna Malm Bernsten, Projektledare Team Alvimedica och tillägger: 
– Alla de aspekterna ryms här. Cayard kan vara en skrämmande person när han skriker instruktioner åt våra unga killar men han har ett hjärta av guld. Det är inte många med hans erfarenheter som hade varit villiga att släppa allt i fem dagar för att hjälpa vårt lag på det här sättet.

Den 38 739 sjömil långa tävlingen runt jorden startar den 4 oktober med ett första In-Port Race i Alicante och havskappseglingen startar en vecka senare med den första etappen till Kapstaden. Volvo Ocean Race 2014-15 avslutas med målgång i Göteborg runt den 21 juni 2015 och ett avslutande In-Port Race i hjärtat av staden en vecka senare. 


Top