Alpari World Match Racing Tour - Vem får Tourkort 2013?

I veckan presenteras vilka seglare som får Tourkort till världscupen i matchracing 2013. Som innehavare av ett tourkort garanteras man en plats på samtliga deltävlingar i världscupen och man gör också upp om större prissummor i en särskild prispott för tourkortsseglare. Konkurrensen är stenhård eftersom det bara delas åtta kort och tre av dem är redan öronmärkta till de lag som hamnade på prispallen 2012 – Ian Williams, Björn Hansen och Phil Robertsson.
Kvar finns då fem kort och över 20 lag som visat intresse av att ha dem. När världscupens ledning gör sin uttagning ser de till seglarnas meriter och ranking, deras arbete med PR och media samt deras ekonomiska förutsättningar.


Förra året hade Johnie Berntssons lag ett visst favoritskap efter att de vunnit VM-brons 2011. Under 2012 hade det svenska laget inte marginalerna på sin sida men med Stena som lagets nya sponsor hoppas de kunna satsa ännu hårdare i år och givetvis är ambitionen att få ett Tourkort.

Keith Swinton och hans lag Black Swan Racing var väldigt nära en pallplats i världscupen förra året men blev nedknuffade från bronset av Phil Robertson i den sista deltävlingen i Malaysia. Fjärdeplatsen gav ändå tillräckligt med klirr i kassan för att Swinton ska kunna fortsätta satsa på världscupen. Black Swan Racing, där svenska Jakob Gustafsson och Olof Lundgren ingår, gjorde 2012 premiär som Tour Card Holders och de borde få förnyat förtroende 2013.

Under Monsoon Cup tillkännagav Peter Gilmour att han lägger matchracingen på hyllan. Även om Gilmour var i final i Marstrand i somras och säkert kunnat fortsätta i världstoppen i ett par år kan man se hans besked som del av en pågående generationsväxling. Det finns flera unga lag och skeppare som visat framfötterna under 2012, det bästa exemplet är unga Taylor Canfield som vann både i Bermuda och i Malaysia. En storskräll och bragd som kan ge honom ett tourkort i år.

Vilka seglare som får tourkort avslöjas senare i veckan och världscupen startar i Tyskland den 15 maj.



Tourkort 2012:

Ian Williams
Björn Hansen
Johnie Berntsson
Laurie Jury
Phil Robetson
Keith Swinton
Simone Ferrarese
Pierre-Antoine Morvan
Peter Gilmour

Kolla även in isafs världsranking

Text av Fabian Bengtsson

Top