Allt för långfärdsseglare

När båtmässan Allt för sjön slår upp dörrarna 1:a mars så finns det mycket att hämta för de som vill segla bortom horisonten, oavsett om det är på egen köl, med charterbåt eller som betald besättning - Magnus Lindén ger sina bästa tips inför mässan.

Två heldagsseminarer om långfärdssegling kommer att hållas under mässan och från Sail Forums scen i A-hallen kommer många halvtimmesföredrag handla om långsegling. Dessutom finns flera montrar som riktar sig direkt till långfärdsseglare.

OSK firar i år 40 års jubileum och arrangerar i samband med detta söndagen den 3:e mars ett heldagsseminarium om långfärdssegling. Det blir blandat med paneldiskussioner med långfärdärdsseglare som varit ute länge i ämnen som hur man förbereder sig för att kasta loss, relationer ombord och hur blev långseglingen. Det blir också föredrag om erfarenheter från att komma iväg första gången, vad man gör om någon blir sjuk ombord, livet på havet (ett föredrag jag håller) och en segling i Söderhavet. Anmälan och program finns på OSK:s hemsida.

SXK arrangerar lördagen den 9:e mars ett seminarie som enligt dem har allt en äventyrssugen båtmänniska kan önska sig och innehåller drakar, tyfoner och motorbåt till Lofoten. Mer detaljer och anmälan görs på Kryssarklubbens hemsida (i skrivande stund är programmet och anmälan inte publicerat ännu).

Även i år finns Sail Forum i A-hallen (A03:01) i Kryssarklubbens regi med många intressanta presentationer. Bland annat håller Lars Hässler ett föredrag om segling i Söderhavet, Milo Dahlman håller ett om att segla med mindre miljöpåverkan och ett om vad man ska ha med sig för grejor på långsegling. Undertecknad (Magnus Lindén) pratar om skillnaderna mellan ocean- och skärgårdssegling, grekiska pärlor att besöka och hur det är att bo ombord en segelbåt. Paret Veber håller tre föredrag, ett om sin segling ner till Afrika, ett om sitt år utan skor och ett om hur man ska börja långsegla och sluta snacka. Tobias Törnebohm håller ett om Yttre Hebridserna och ett om sin segling till Svalbard. Veli Raasakka pratar om Europas kanaler och Richard Sjögård om en segling från Bullandö till Bergen och tillbaka. Prästen Lennart Koskinen berättar om sina långseglingar och Ulla Wredie om att segla och ha båten i Västindien. Lars Ljung berättar om hur det är att segla till Antarktisk. Hela programmet och tiderna finns på Allt för sjöns hemsida, välj Sail forum under fliken Scen/Monter.

I montern ”Segla bortom horisonten” (A03:05) kan man, förutom att testa om man passar för långfärdssegling eller inte, träffa flera olika långfärdsseglare för att prata om segling bortom horisonten. Som besökare kan man också köpa deras böcker eller andra erbjudanden till mässpris. Några av långfärdsseglarna som kommer vara i montern är, förutom undertecknad (Magnus Lindén), Milo Dahlmann, Lars Hässler, Bengt Utterström, Tobias Törnbohm, Birgitta Silfverhielm och Håkan Norberg. För detaljer om tiderna när de står i montern och mässerbjudanden kan man gå till den digitala hemsidan för montern.

Även OSK har en monter (AG:17B) där man kan bli medlem till mässpris och därmed få ta del av de föreläsningar, kurser och information för långfärdsseglare som organisationen erbjuder. Dessutom har man tidningen ”Oceanseglaren” med många artiklar om olika aspekter på långfärdssegling som ingår i medlemskapet. Det finns en enorm kunskapsbank inom organisationen med alla som varit ute och seglat bortom horisonten och kommit tillbaka och som delar med sig av sina erfarenheter.

På liknande sätt har Kryssarklubben (A03:11) en underavdelning som heter Medelhavsseglarna där många varit till Medelhavet och delar med sig av erfarenheterna med föredrag eller i den informativa medlemstidningen Odyssée. De och Kryssarklubben har också mässerbjudande för medlemskap.

Men det finns mycket annan information samlat på mässan som är nyttigt för de om funderar på att segla bortom horisonten. Många charterbolag kan svara på frågor om hur det är att segla i olika områden i världen, vilket också kan vara en bra test om det livet är något man vill pröva. Nautiska skolor som utbildar både yrkesbesättning och fritidsskeppare kan berätta om utbildningar som är nyttiga, och ibland nödvändiga, för att segla bortom horisonten.

Och om man vill jämföra villkor och kostnader för försäkringar eller priser på båtprylar, eller bara hålla sig uppdaterad på det senaste utvecklingen när det gäller marin utrusning, så är båtmässan den rätta platsen. Det kan vara funderingar om ett nytt segel, om riggen behöver uppgraderas eller ny elektronik eller kommunikationsutrustning. Båtmässan är en inspirationskälla att skaffa sig kunskap och information som underlättar när man vill segla bortom horisonten.

Hoppas vi ses på mässan, kom förbi vår monter ”Segla bortom horisonten” (A03:05).

Top