Allansson i ledning i Kiel, många svenskar går framåt!

Världens största seglingsfest, Kieler Woche, är snart till ända för de olympiska klasserna och vi summerar ihop läget för svenskarna i de olika klasserna.


I Finnjolleklassen leder Björn Allansson fältet inför medalrace. Han har samma poäng som tvåan italienaren Giorgio Poggi. Vi håller tummarna för Björn som brukar vara het i Kiel.

I Nacra 17 har den unga och lovande besättningen med Ida Svensson och Rasmus Rosengren verkligen tagit ett stort kliv framåt. Tionde plats totalt med serien DNF-7-4-OCS-3-6 är både fantastiskt bra, samtidigt inser man att det med lite stolpe in kunde varit ännu bättre.

I 470 herr har Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tagit sig vidare till medaljrace som tionde båt. De är en bit efter båtarna framför och får satsa allt på ett kort för att kunna avancera någon placering. Glädjande att se är att den svenska ”andrabåten” med Carl Fredrik Fock och Markus Dackhammar börjar hitta rätt tillsammans, de slutar på elfte plats endast två poäng efter Dahlberg och Bergström.

På frammarsch ser vi även Fritiof Hedström och Niclas Düring i 49:er. Killarna har seglat med varandra i 10 månader och har stadigt rört sig framåt. Hårdvind har alltid varit deras styrka och nu fick man just detta i Kiel. En trettonde plats totalt är inte illa pinkat!

I systerklassen 49:er FX har det inte varit raka spåret för de annars så lysande tjejerna. Julia Gross och Cecilia Jonsson kom på 17:de plats efter att ha varit tvungna att bryta ett race i de tuffa vindarna. Även Lisa Ericsson och Hanna Klinga har stött på proble. Lisa ska ha skadat sig under första dagen och sen inte kunnat segla vidare. Sjukprognoserna från Thomas Rahm (GKSS) är dock lugnande, även om de inte avslöjar exakt vad som har hänt.

Laserklassen bjuder på ett kärt återseende på den internationella scenen. Laserlegenden Daniel Birgmark gjorde comeback för cirka en månad sedan på GKSS OCR och nu seglar han riktigt imponerande i Kiel. En elfte plats är inte fy skam och borde ge honom en plats till VM. Det svenska kvalet var just GKSS OCR och Kiel. Två biljetter skulle delas ut men vi låter det vara osagt vem som egentligen vinner kvalet, det ser dock lovande ut för Birgmark.

Alla resultat hittar ni på Kieler Woches hemsida.

Top