Alexander Nuija möter Hansen

Marstrand, denna lilla ö i Bohuslän, en riktig sommaridyll. Vecka 27 lyser Marstrand upp och folk vallfärdar dit. Det är inte bara de vanliga semesterfirarna som besöker ön under veckan. Under vecka 27 är det nämligen Stena Match Cup Sweden, en av Sveriges mest publiklockande seglingstävlingar.


Stena Match Cup Sweden är en match racing-tävling. Det innebär att endast två båtar möts åt gången. Det enda som räknas är att vara före den andra båten in i mål. Det gör att taktiken blir en stor del av seglingen. Formatet med korta, landnära banor, med offensiv segling och mycket aktion gör att det är en väldigt publikvänlig tävling.

Förra året lyckades den svenska rorsmannen Björn Hansen och hans besättning efter en mycket spännande final ta hem förstaplatsen. I år försökte de med samma bedrift. Phil Robertson gjorde i finalen ett starkt försök att stoppa dem men det höll inte. Efter två av fem seglingar låg Hansen under med två-noll och utsikterna såg inte alltför ljusa ut. Då vände Hansen det hela med tre raka segrar mot Robertson. Stabilt seglade han i mål ackompanjerad av ett jubel från båda landsidor, både från marstrandsön och från klöverön.

Efter de spännande finalmatcherna funderade jag en hel del på hur man lyckas vända på ett sådant underläge och komma ut som segrare. Efter prisutdelningen lyckades jag få tag på en blöt men lycklig Hansen för att räta ut några av mina frågetecken.

Givetvis förstod jag att segern gladde Hansen men jag passade ändå på att ställa den klassiska frågan, hur känns det? Precis som väntat var det ett positivt svar jag fick.

- Det känns bra. Vi har haft det väldigt roligt här, nästan lite väl roligt.

Jag funderade som sagt på hur man lyckas vända ett sådant underläge som de legat i under finalseglingarna. Men Hansen såg det aldrig som något större problem.

- Under de första två seglingarna begick vi lite misstag men vi kände ändå att vi hade bra fart. Efter två seglingar bytte vi båt och när det stod 2-2 visste vi att kom vi över startlinjen före eller hyfsat samtidigt som Robertson så låg vi i ett bra slagläge. Då var det bara att segla med så få misstag som möjligt. Hade båda båtarna gått lika snabbt och helt utan misstag hade båda båtarna korsat både start och mållinje samtidigt.

Hansen tryckte flera gånger på hur mycket han uppskattade det enorma publikstödet som fanns på land.

Under en segling är det viktigt att man har rätt fokus innanför pannbenet så jag passade på att fråga Hansen om han hade något eget knep för att hitta rätt mode. Men han hade inget särskilt. Under den här tävlingen hade de inte svårt att hitta motivation. De var tvungna att bevisa sig snabba och plocka så många poäng som möjligt för att ha chans till VM-guldet som hela besättningen är överens om att de vill ta hem i år. Efter ett par tunga tävlingar kände de att det var dags att vända på det.

Jag har inte seglat speciellt mycket flermansbåtar. Jag förstår att kommunikation är oerhört viktigt ombord, men när det blir lite hets kan jag tänka mig att det kan bli högljutt. Men Hansen berättade för mig att visst kan det vara hetsigt ombord men oftast var det lugnt. Enligt honom är de alla överens om att de går bäst när de håller ett lugn ombord. Ibland blir det tvärt om lite väl lugn stämning men då får man se till att tagga till.

Nästa år hoppas i allafall jag att vi får möjlighet att besöka ett minst lika fint arrangemang, får bra väder och kanske även då få se en svensk, kanske Hansen, plocka hem guldet. Så jag frågade om vi kanske får se honom i Marstrand även nästa år. Det trodde han inte var någon omöjlighet. Peter Guilmore har under sin karriär vunnit här tre gånger och Hansen vill inte vara sämre.

Tio snabba

1. Favoritmat under seglingsdag? - Det går åt mycket power bars men de är inte så goda efter en vecka, jag gillar när man precis som här på Marstrand kan få en ordentlig lunch.

2. Bästa seglingsställe. - Marstrand.

3. Drömbåten? - Jag har ingen särskild. Jag gillar att i machracing måste man kunna segla olika båtklasser. Det räcker inte med att vara snabbast i välden i DS 37 utan du måste vara snabbast i världen på att segla olika båtklasser för att ta ett VM-guld.

4. Mål med seglingen? - Jag är väldigt glad så länge det fungerar att hyfsat leva på seglingen. Att få segla så här är en riktig förmån. Nu har jag lekt i 46 år.

5. Favoritsysselsättning förutom segling? - Seglingen tar upp mycket tid men jag umgås gärna med min familj och jag gillar att segla i skärgården.

6. Bästa seglarplagget? -Shorts och funktions t-shirt är den absoluta favoriten om det är tillräckligt varmt för det.

7. Hårdvind eller lättvind? - Inget av dem, jag gillar det som erbjuds.

8. Kryss eller läns? - Kryss.

9. Bästa matstället på Marstrand? - Värdshusets räkmacka uppskattade jag mycket. Annars är Arnell på kajen bra.

10. Stockholm eller Göteborg? - Stockholm.

När jag lämnar denna ö och det fantastiska eventet kommer jag göra det nöjd och belåten. Jag har fått sol, träffat mycket trevligt folk och framförallt fått se på häftig segling på nära håll.

Avslutningsvis vill jag passa på att gratulera Hansen och de andra medaljörerna, och tacka för den show de ställt upp med. /Alexander Nuija

Top