Alberte, en av få kvinnliga coacher i världstoppen

Alberte Lindberg är en av Svenska Seglarförbundets coacher som tidigt valde tränarjobbet framför den egna kappseglingskarriären. Hon har jobbat med både det Danska och Svenska Seglarförbundet och med några av  de största klubbarna i Skandinavien. Bilden ovan föreställer Alberte Lindberg (i mitten) tillsammans med ”sina” landslagsseglare Olivia Bergström (till vänster) och Lovisa Karlsson.

Ett drömjobb kan tyckas, och det skriver Alberte under på.

- Men samtidigt är allt resande en stor utmaning för mig. Jag trivs bäst hemma. Att vara både mamma och fru till en hårt satsande olympisk seglare gör att det ibland är svårt att få ihop livspusslet.

Danska Alberte Lindberg hade många stora framgångar som aktiv seglare, med NM- och EM-medaljer i Laser Radial. Men redan som 24-åring (2012) gav hon upp den aktiva karriären. Dock blev saknaden efter havet och livet på klubben för stor och snart var hon tillbaka, som coach och tränare.

- På dagarna satt jag på biblioteket och pluggade juridik. Men så fort jag var klar för dagen cyklade jag ner till klubben för att vara en del av livet där. Ganska snart upptäckte jag hur fantastiskt det var att hjälpa andra att nå sina mål, säger Alberte.

I skrivande stund är Alberte anställd av Svenska Seglarförbundet för att coacha landslagsseglarna Olivia Bergström och Lovisa Karlsson som jagar en plats till OS i Tokyo. Sverige har redan en nationsplats i klassen. Nu är det ”bara” Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som ska övertygas om att Olivia och Lovisa är tillräckligt bra för att få åka till OS. Sista chansen att visa det, kommer 2–7 maj då EM i 470 avgörs i Vilamoura.

- Jag vet att SOK har sina kriterier. Men jag hoppas så innerligt att de låter Olivia och Lovisa åka. Sverige är ju ett föregångsland vad det gäller jämlikhet och det är så viktigt att visa yngre tjejer att det är möjligt att ta sig till OS – även i en så tuff klass som 470, där så många duktiga seglare lagt ner ett stenhårt arbete under många år. Det är tufft att slå sig in i den klassen, tycker jag.

Alberte älskar segling och att hjälpa andra att nå sina drömmar men livet på resande fot tilltalar henne inte, vilket var en anledning till att hon slutade som aktiv endast 24 år gammal. Det vill säga vid en ålder när de flesta seglare ännu inte nått sin peak.

- Jag gillar mitt hem och jag uppskattar vardagliga saker och att ha rutiner. Det fasta och det trygga i livet tilltalar mig. Alla resor som jobbet kräver är en utmaning för mig. Resandet slet på mig som aktiv och det var därför jag la av. Så numera när jag är hemifrån under längre perioder tänker jag ibland; ”Hur hamnade jag här?”, säger Alberte med ett leende och fortsätter:

- Det gäller att vara professionell och göra allt för atleten för det förtjänar hen. Samtidigt uppskattar jag friheten i det jag gör. Det är fantastiskt att få jobba med idrottsmän och -kvinnor som lägger ner all sin tid och sin själ i det de gör – varje dag.

Jobbet innebär också att Alberte får vara med sin man, Anton Dahlberg, och följa hans kappseglingskarriär på nära håll. Och för drygt ett år sedan utökades familjen Lindberg-Dahlberg med sonen Theodor. Men det har inte gjort resorna jobbigare för Alberte.

- Det var jobbigt redan innan. Och det funkar bra med Theodor eftersom han är så liten. Jag har haft med honom ut i ribben när jag coachat. Det var inget problem. Han sov hela tiden. Och så har vi fått mycket hjälp av Antons föräldrar som varit med oss på många resor. Det är underbart att ha med dem. Då vet jag att Theodor är med några som älskar honom. Det gäller helt enkelt att se möjligheter och hitta vägar.

Anton och hans gast Fredrik Bergström vann nyligen VM i 470 och klev därmed ut i rampljuset som ett av de största svenska guldhoppen i OS i Tokyo. Men vad Alberte och Anton gör om några år är lite oklart just nu. Klart är dock att 470 inte kommer att finnas med på det olympiska programmet i Paris 2024 i nuvarande form. Då är 470 en mixad klass.

- Jag vet inte vad som händer i framtiden. Vad det gäller Anton så säger coachen inom mig till honom: ”Gasa för fullt”. Men som hans fru säger jag: ”Du är hemifrån för mycket”. Fast jag kan ändå se oss jobba med det här i framtiden. Men troligen har vi inte 200 dagar hemifrån per år – snarare kanske 100. Jag vet inte. Jag vet bara att jag gillar att coacha och jag dras mot olympisk coachning. Men jag arbetar på att hitta en lösning där det inte är så mycket resande som nu.

Däremot trivs Alberte med sitt jobb och hon brinner för att hjälpa andra till framgång. Skillnaden mellan egna framgångar som aktiv jämfört med framgångar som coach, det vill säga att se sina adepter lyckas, är stor tycker Alberte.

- Som aktiv blev jag sällan speciellt berörd. Jag har aldrig gråtit på en prispall. Jag grät inte ens på mitt bröllop eller när vår son föddes. Men när en seglare som jag coachade vann ett UVM-guld då blev jag riktigt berörd. Jag var så stolt. Det var en otrolig känsla, berättar hon och fortsätter:

- Samtidigt blir jag lite ledsen över att det finns så få kvinnliga coacher. Inom 470-klassen för damer är vi bara två. Och i 470 herr finns det givetvis ingen. Det är så tråkigt. Vad det beror på vet jag inte. Kanske är det inga kvinnor som vill satsa. Eller kanske släpps de inte fram. Jag vet verkligen inte. Men jag hoppas innerligt att det kan bli en ändring. Jag tror att många kvinnliga seglare skulle bli fantastiska coacher.

Top