Alandia Sailing Team vann GKSS Spring Cup

- och svensk storskräll i kvalet till Stena Match Cup


Segling, matchracing: Den finska matchracingskepparen Staffan Lindberg och hans lag Alandia Sailing Team vann idag finalen i GKSS Spring Cup och kvalade därmed in till Stena Match Cup Sweden. Henrik Eyermann, 156:a på världsrankingen, stod för helgens skräll och vann som bästa svenska lag i Spring Cup en biljet till att tävla i världscuptävlingen på Marstrand.

Slutspelsseglingarna i GKSS Spring Cup under söndagen seglades i bästa tänkbara förutsättningar med sol och friska vindar på upp till 12 m/s. Under gruppspelet kokades startfältet på tiolag ner till fyra, och semifinalsserien under söndagen blev en dansk-finsk uppgörelse. Staffan Lindberg förlorade där sin första match mot dansken Nicolai Sehested men manövrerade sedan ut sin motståndare i två raka matcher och tog en finalplats. Där ställdes han mot dansken Joachim Aschenbrenner med besättning som då bara förlorat en match under dagen. Lindberg gjorde dock processen kort och vann finalen efter två klara vinster i rad.

– Vi visste att startfältet var starkt när vi gav oss in i tävlingen och att vi var tvungna att prestera för att vinna. Besättningen har seglat perfekt, vi har fungerat bra som en enhet och haft bra fart och båtmanövrar. Det känns väldigt bra inför tävlingen på Marstrand, nu kommer vi dit lite som en underdog och det passar oss, säger Staffan Lindberg som även kvalade in till Stena Match Cup Sweden förra året.

Helgens stora överraskning är den svenska skepparen Henrik Eyermann, 156:a på världsrankingen, som bjöds in till Spring Cup efter ett återbud och sedan lyckades knipa den svenska kvalplatsen. Hans besättning var det enda av fem svenska lag som lyckades ta sig vidare från gruppspelet vilket gav dem en biljett till att tävla i Stena Match Cup Sweden.

– Det här känns fantastiskt och det är en dröm att få tävla på Marstrand. Det här resultatet är oväntat även för oss men besättningsarbetet ombord har fungerat bra och då är det bara att köra på, säger Henrik Eyermann som aldrig tidigare deltagit i Stena Match Cup Sweden.

Eyermann är 51 år gammal, tävlar för Malmö SS och hans främsta seglingsmerit är en fjärdeplats i OS 1984 då han seglade i Starbåt med Kent Carlsson. Han har aldrig tidigare deltagit i en världscuptävling i matchracing men helgens resultat betyder att han är en av tolv skeppare som deltar i Open Class i Stena Match Cup Sweden 2013.

Alandia Sailing Team

Staffan Lindberg

Carl-Johan Uckelstam

Robert Skarp

Benny Ulvaeus

Niklas Carlzon Svedmyr

Lag Henrik Eyermann

Henrik Eyermann

Mathias Lantz

Jens Alroth

Johan Nilsson

Charles Jobson

Resultat Spring Cup 2013

Final

Staffan Lindberg - 2p

Joachim Aschenbrenner - 0p

Semifinal 1

Joachim Aschenbrenner - 2p

Rasmus Viltoft - 1p

Semifinal 2

Staffan Lindberg - 2p

Nicolai Sehested - 1p

Winners Round

Joachim Aschenbrenner - 5p

Staffan Lindberg - 3p

Rasmus Viltoft - 3p

Nicolai Sehested - 3p

Reuben Corbett - 1p

Henrik Eyermann - 
0p

Grupp A

Reuben Corbett (NZL) - 4p

Staffan Lindberg (FIN) - 3p

Henrik Eyermann (SWE)
 - 1p

Viktor Ogeman (SWE) - 1p

Nicklas Dackhammar (SWE) - 0,75p

Grupp B

Nicolai Sehested (DEN) - 3p

Rasmus Viltoft (DEN) - 3p

Joachim Aschenbrenner (DEN) - 2p

Jakob Klitte (SWE) - 1p

Nils Åkervall (SWE) - 1p

Stena Match Cup Sweden on Facebook

Stena Match Cup Sweden on Twitter

Sailing Sweden, official Stena Match Cup Sweden blog

Sweden seglas på Marstrand 1-6 juli och är en av sex deltävlingar i Alpari World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar.

Det finns plats för 12 lag i startfältet och åtta lag har en garanterad plats i Stena Match Cup tack vare att de tilldelats ett Tourkort som ger dem en inbjudan till varje deltävling. Två lag kvalar till Marstrand genom GKSS Spring Cup och ytterligare två lag bjuds in med ett wildcard. Ett wildcard har tilldelats fransmannen Mathieu Richard och vem den andra skepparen är presenteras de kommande veckorna. I Stena Match Cup ingår en Women's Class och vilka de tävlande damlagen är presenteras inom kort.

Skeppare Open Class Stena Match Cup Sweden 2013:

Ian Williams (GBR)

Björn Handen (SVE)

Phil Robertson (NZL)

Keith Swinton (AUS)

Pierre-Antoine Morvan (FRA)

Johnie Berntsson (SVE)

Taylor Canfied (USA)

Adam Minoprio (NZL)

Wild Card 1 - Mathieu Richard (FRA)

Wild Card 2 – Presenteras inom kort

NY -International kvalplats Spring Cup – Staffan Lindberg (FIN)

NY -Svensk kvalplats Spring Cup - Henrik Eyermann (SVE)

Top