Abu Dhabi har säkrat totalsegern i Volvo Ocean Race

I och med resultatet på den senaste etappen, från vilken flottan gick i mål tidigt i morse, så har Abu Dhabi i princip säkrat totalsegern i Volvo Ocean Race 2014/15. Skeppare Ian Walker var tillsammans med sin erfarna besättning och goda förberedelsetid den av många utsedda favoriten inför racet. Efter besvikelsen över en femteplats i racet 2012 var Walker nu fokuserad på att vinna. Man lyckades också klara av favorittrycket och har genom konservativ och smart segling nu uppnått sitt mål, en vinst i Volvo Ocean Race.

Det finns dock mycket kvar att segla om för de andra deltagarna. De två andra podiumplatserna är fortfarande inom räckhåll för fyra båtar. Dongfeng Race Team är en av dessa, ett team som självklart var besviket över sin sista placering i mål i Lorient. Innan racet var det å andra sidan få som räknade med dem som en utmanare till topp-placeringarna.

I och med sistaplatsen på denna sträckan tappade teamet sin chans att ta hem totalsegern. Skepparen Charles Caudrelier reflekterade över detta efter målgång - “Is it better to have almost won and lost it or is it better to have never come within reach so when the disappointment comes, it doesn’t hit you quite so hard? It’s a tough one. I don’t know.”

Utöver totalplacering i racet så vill självklart alla team komma först till slutmålet i Göteborg. Svenska SCA kan kanske upprepa vinsten på denna sträcka och Vestas Wind har säkerligen fått med sig extra självförtroende efter sin andra plats till Lorient. Man kan också anta att göteborgaren Martin Strömberg hemskt gärna vill vara först in under Älvsborgsbron med sitt Dongfeng. Allt talar för att vi kommer kunna få se ytterligare en hård kamp om slutplaceringar och etappvinst när båtarna klarar av den allra sista etappen i denna upplaga av racet.

För video, text och bild från målgången i Lorient, kika in på Volvo Ocean Race hemsida.

Top