8e SM guldet till Martin Pålsson i Drake

Vi önskar nästan vi kunde säga att en ny svensk mästare har korats men när det kommer till klassen Drake är det inte många som stoppar Martin Pålsson och gänget. 

I helgen genomfördes 9 race på SM i Drake som arrangerades av Marstrands Segelsällskap. Det är inte lätt att arrangera ett mästerskap nu på grund av Covid-19 men MSS gjorde ett fantastiskt jobb med att lyssna på seglarna, förmedla information och genomföra bra seglingar i svåra förhållanden.

Vid första start på lördagen var det upp mot 12 m/s och höga vågor ute på Älgöfjorden och stora fronter med vind passerade under dagen. Både båtar och besättningsmedlemmar fick testa gränserna och Martin Pålsson berättar via telefon att en av hans fördäckare till och med ramlade överbord i tuff kamp innan mål bredvid dansken Lars Hendrikssen. Trots den tuffa vinden blev det sex kvalrace seglade och sju timmar på vattnet gjorda innan deltagarna kunde delas upp i guld och silvergrupp inför söndagens finalrace.

Idag var det inget undantag och förutom lite mindre vind mitt på dagen (men fortfarande 8 m/s +) så blev det fina seglingar ute på Marstrandsfjorden. För Martin Pålsson, Peter Lindh och Thomas Wallenfeldt blev det en fight in i det sista för att försvara SM guldet och knipa det för femte gången på rad. Hendrikssen och Pålsson slutade på samma poäng men eftersom Hendrikssen inte är svensk blir det inget SM guld till honom.

Vi ringde Martin för att höra vad som gör att de fortsätter att vinna och vad hemligheten är.

- Vi har mycket erfarenhet ombord och sen 2010 har jag tagit in mer seglarkompisar och vi är ett gäng som tar vår Draksegling på stort allvar. Tillsammans vill vi vinna mästerskap och trots att vi bara är tre stycken ombord när vi tävlar är det allt fler runtom som gör teamet. Under åren har vi mixat besättningen utefter allas förutsättningar och vi kan lita på att våra lagkamrater ger sitt yttersta.
 

- Jag vill även passa på att tacka MSS för en otroligt bra sommar och nu även ett väl genomfört SM trots svårigheterna. Tack vare en Whatsapp grupp har vi fått mycket träning under sommaren och 12-14 nya Drakbesättningar har kommit till västkusten vilket är jättekul. MSS har fått Draken att kännas som en liten och smidig jolle jämfört med den lite otympliga men ack så rolig båt den är. Vi ser fram emot nästa sommar när Gold Cup kommer arrangeras av MSS, GKSS och Svenska Drakklubben här på Marstrand där upp mot 100 båtar förväntas komma.  

Hela resultatet hittar du på sailarena.com och för att se bilder från helgen tagna av Anders Östlund scrolla ner. 

Topp fem:

1. Den Lars Hendrikssen

2. SWE Martin Pålsson

3. SWE Henrik Jörhov

4. Jan Secher

5. SWE Jonas Wahlström

Top