7 intressanta fakta om Argo Group Gold Cup

Idag startar den 68:onde upplagan av Bermuda Gold Cup (idag Argo Group Gold Cup). Det är en riktigt klassisk regatta som attraherar några av världens bästa seglare till Hamilton. I år har vi två svenska skeppare på plats: Nicklas Dackhammar och Johnie Berntsson. Här är sex intressanta fakta om tävlingen.


1. Trofén, King Edward VII Cup, är den äldsta match racing-trofén i världen i en tävling med entypsbåtar.

2. Trofén delades ut på Tri-Centenary Regatta i Jamestown, Virginia 1907 av King Edward VII till minne av 300-årsjubiléet för den första permanenta bosättningen i Amerika. 

3. C. Sherman Hoyt var den första att ta emot den historiska trofén. 30 år senare gav han den till Royal Bermuda Yacht Club och föreslog en match racing tävling.

4. Royal Bermuda Yacht Club grundades 1844 och är den den tredje äldsta seglingsklubben utanför de brittiska öarna. Prins Albert var beskyddare för klubben. 

5. Sedan 1937 har Bermuda vunnit trofén 21 gånger, USA 17 gånger, Nya Zeeland 11 gånger, Australien 6 gånger, Amerikanska Jungfruöarna och Sverige två gånger var, och Danmark, Frankrike och Italien en gång var.

6. När han vann sin sjunde tävling 2004 blev Russel Coutts den meste vinnaren i tävlingens historia.

Källa: argolimited.com

Top