6 största fördelarna med att bo på en segelbåt

Det är många som väljer att bosätta sig fulltid på en segelbåt. Varför gör man det? Det kan man fråga sig... Här listar vi, vad vi tycker är de sex största fördelarna.

1. Frihet

Man kan när som helst bestämma sig för att åka till ett nytt ställe. Med ett ankare kan man lägga till nästan var som helst och bestämma sig för att; här vill jag spendera natten.


2. Man bor på en liten yta

När man bor på ett litet utrymme tvingas man att leva på minimala resurser. Du har helt enkelt inte plats för att köpa massa onödiga prylar och därför faller du inte in i konsumenthetsen. Man inser att man inte behöver ha världens största garderob. Dessutom tvingas man att umgås med med varandra och vara sociala hela tiden.

3. Du är en del av naturen

När du lever ombord på en båt kan du faktiskt undvika att göra avtryck på miljön. Du seglar överallt, istället för att ta bilen till jobbet på morgonen. Du kan fiska din egen fisk till middag och eftersom man inte kan förvara kött så bidrar du till en mindre köttkonsumtion. Köttkonsumtionen är faktiskt ett stort problem, vi har i snitt för mycket protein i vår diet och kossornas rapar och fisar bidrar faktiskt mer till växthuseffekten än bilkörning. Dessutom, om du tar hand om en båt väl så kan du ha den i 30 år utan problem, till skillnad från en bil som måste bytas oftare.

4. Du slipper leta efter ett hotel eller vandrarhem

Du har med dig ditt hem var du än reser. Man slipper sitta och leta på Airbnb efter ett ställe som är rent och säkert. Istället tar du med din lilla lägenhet och har med dig dina prylar, böcker och ditt kök.

5. Man är nära sin överlevnadsinstinkt

Att bo på en segelbåt innebär att du hela tiden måste tänka på hur du ska överleva nästa dag. Det får dig att bli skarpare i huvudet. Du måste läsa väderprognoser, se till att båten är i bra skick och se till att du har föda för kommande dagar. Det är så vi människor har levt genom historien och många beskriver att just det som får en att känna sig mer som en människa.

6. Man får segla hela tiden

Sist men inte minst, man får ju segla varje dag! Vi behöver väl inte ens beskriva varför det är en fördel?

Top