6 frågor till finnjolle-junioren Johannes Pettersson

Vi har snackat med finnjolle-junioren Johannes Pettersson från Mora. 2016 tog han steget från laser till den finnjollen efter att ha gått ut seglargymnasiet i Motala. 2017 visade han verkligen sin stora potential med bland annat en 37e plats av 112 på VM.


2017 blev din andra säsong i finnjollen, är du nöjd?

Ja, jag är supernöjd med säsongen. 2016 var inte alls en bra säsong, jag missade lite grann med material och liknande. Därför hade jag inte superhöga förväntningar på 2017 men jag lyckades träffa rätt på materialet och sen har det bara gått åt rätt håll hela tiden. Målet var att jag skulle komma in i en bra träningsgrupp och det gjorde jag i somras med Max (Salminen) och Tapio (Nirko). Sedan kom jag också med i Swe Sailing Team vilket var ett mål för 2018. Det har gått snabbare än förväntat vilket är riktigt kul.

Hur många dagar per år lägger du på vattnet eller i gymmet?

Oj, svår fråga. Det blir rätt mycket, det blev nog runt 150 dagar på vattnet förra året. Sedan lägger jag ungefär 7 pass i veckan på fys, beroende på hur mycket jag seglar. Mycket fokus på styrka i och med att jag ska gå upp några kilo.

Hur motiverar du dig att träna såpass mycket? 

Jag älskar det jag håller på med. Segling är verkligen det jag brinner för och det jag vill satsa på. Efter den där skitsäsongen 2016 blev det mycket klarare för mig att jag verkligen ville göra det här. Det var rätt tungt ett tag där, man stod och funderade på om man skulle lägga av. Men jag gillar det så himla mycket så det var bara att nöta på. Så det är väl kärleken till idrotten, det är förbannat kul. Det är svårt att göra något så här mycket utan att tycka att det är kul.

Hur viktigt är materialet? 

Om man inte har ett material som fungerar på en världscup eller liknande, då har man ingenting där att göra i princip. Man kan absolut få till något bra race men inte en hel regatta.

Hur stor skillnad är det mellan ditt och Max material till exempel?

Det är nog inte så jättestor skillnad. Man ser på dom snabbaste båtarna att det skiljer bara någon millimeter hit och dit i mastkurva och styvhet i skrov och liknande. Det är inga jätteskillnader men när man kommer upp bland de absolut bästa gör lite skillnad stora resultat.

Var ser du dig själv om två år?

Jag hoppas att jag konkurrerar mot Max på en hög nivå. Jag är bland dom 20 bästa i världen hela tiden, och att jag ska kunna ge Max en liten match om OS-platsen i alla fall, så han inte får den helt gratis.


Klicka här för att komma till Johannes facebook-sida.

Top