505-säsongen i full gång

"Fokuserade seglare och många täta situationer under två perfekta seglingsdagar. On the Wire var en hellyckad premiär för Narwal SWE 505 CUP 2014."


De senaste åren har 505-seglandet i Sverige ökat stadigt. Årets säsong inleddes med tolv båtar på träningsläger i början av maj i Björlanda kile vilket är nytt rekord samt Narwal SWE 505 Cup med tävlingen ”On the Wire”, också den i Björlanda kile.

Tränare blev VM-deltagare

Ingrid Söderström - årets kvinnliga seglare 2013 – höll i 505-klassens årliga träningsläger och arrangerade täta och bra övningar för de tolv Fivar som deltog. Ingrid gick sedan på en vecka från att vara 505-tränare till att bli anmäld till Five-VM. På årets VM i Kiel kommer hon att styra SWE 8945 med Johan Calvert som gast. Ordinarie rorsman har en skada och måste avstå segling den här säsongen.

163 båtar från 15 nationer

Ingrid och Johan kommer möta minst 162 andra båtar på VM i Kiel – så många är redan anmälda trots att för-VM börjar först den 13 augusti. Det kommer bli ett massivt tyskt deltagande med närmare hälften av alla båtar. Det kommer också många fransmän, engelsmän, australiensare, svenskar (11 båtar), finnar, polacker, danskar, schweizare, amerikaner och sydafrikaner. Det finns flera kända seglarnamn i anmälningslistan och massor av okända, och det är den mixen som gör Fiveklassen så kul och speciell. Alla seglar tillsammans i en start, vilket är möjligt tack vare ”gate-starter”. Allt tyder på att VM blir ett riktigt topparrangemang och säsongens absoluta höjdpunkt.

Ebbe och Olle har kopplat greppet

Från och med i år har 505-klassen en nationell cup med tre delseglingar. ”On the wire” i Björlanda kile, SM i Åmål och KSSS Olympiska regatta i Stockholm. Polska Narwal sails sponsrar med priser i form av segelställ och kapell. Första delseglingen avgjordes 24-25 maj och Sveriges bästa Fivebesättning de senaste åren; Ebbe Rosén och Olle Wenrup från Stockholm, vann överlägset. Sju förstaplatser av sju möjliga. På förstakryssarna fick de kämpa ett tag innan de var helt fria, men bara en gång var de tvåa upp till märket. De höll hög och konstant fart oavsett skiftningar i förhållandena och deras förmåga att segla båten plan precis hela tiden är en av faktorerna som gav tydligt utslag.

Det blev däremot en strid om andraplatsen mellan västkustbesättningen Peter Andersson och Per-Eric Thörnström och Åmålsbröderna Tom och Toni Hastenpflug. Dessa två besättningar delade på andraplatserna, med en mer för Peter och Per-Eric, som därmed blev totaltvåor. Därefter blev det ett hopp i poäng till en trio med båtar där Göteborgarna Tord Lawner och Tomas Gustafsson slutade fyra, Stockholmarna Galen Mack/Wille Johannisson femma och Lars och Axel Hultgren från Skåne sexa. Toppskiktet i klassen är således väl spritt över Sverige. On the Wire är en tävling för alla trapetsjollar, men Fiveklassen dominerade både till antal och resultatmässigt. Ebbe och Olle vann också totalt enligt PYS, (Portsmouth Yardstick), det engelska handikappssystemet för jollar och små katamaraner.

Tävlingssäsongen rullar på

I Sverige är SM i Åmål 6-7 september höjdpunkten. Efter att ha samlat 20 båtar (varav en dansk) på fjolårets klassmästerskap blir det nu åter ett officiellt SM i 505. Målet är 25 båtar. SM utgör också andra delseglingen i Narwal SWE 505 cup, som sedan avslutas med KSSS Olympiska regatta, 4-5 oktober. Dessutom finns det ett antal stora Five-tävlingar inom nära räckhåll. Danska mästerskapen i mitten av juni, med toppbåtar som Europamästarna Bojsen-Möller och dubbla världsmästaren Jan Saugman. Kieler Woche, veckan efter midsommar, samlar ett 70-tal Fivar med flera världsmästare på startlinjen. Många Fivar blir det också på Warnemünde Woche och tyska mästerskapen som seglas under Travemünde Woche, båda i juli. VM-et i Kiel i augusti och inte minst nordiska mästerskapen i Helsingfors 12-14 september. Mer info publiceras löpande på Fiveförbundets hemsida www.int505.se och Facebook.

505-klassen fyller 60 år som konstruktion 2014 och är fortfarande en av de roligaste jolleklasserna att segla och en av de mest aktiva internationella klasserna. Det är lätt att förstå Fiveförbundets slogan ”505 – forever young”.

Text Per-Eric Thörnström

Foto BKSS

Top