5 segrar i miljökampen under 2021

2021 kan ha upplevts hopplöst med ännu ett år av Corona och kanske planer som inte gick att utföra. Men det var också ett bra år med mycket framsteg i rätt riktning för naturen. Naturskyddsverket har gjort en positiv lista på miljösegrar som skedde under 2021. 

Bättre skydd mot fiske i flera områden längst svenska kusten
Naturskyddsföreningen har i flera år jobbat för en hårdare fiskereglering. Den 16 september beslutade Havs- och vattenmyndigheten att reglera fiske i ett trettiotal marina skyddade områden.

6 av 10 svenskar har gjort räddningsinsatser för bina  
Genom kampanjen Operation: Rädda bina har Naturskyddsföreningen under flera år uppmärksammat att den biologiska mångfalden bland pollinatörer är hotad. I år skrev hela 37 000 personer under vår namninsamling mot bekämpningsmedel.  Dessutom har sex av tio svenskar gjort något för att rädda bina genom att till exempel handla ekologiskt, plantera bivänliga blommor och sätta upp bihotell.

Sveriges största kollektivtrafik blev märkt med Bra Miljöval
I början av året blev alla spår- och bussresor med Storstockholms Lokaltrafik (SL) märkta med Bra Miljöval. Miljömärkningen garanterar bland annat att lokaltrafiken nu drivs med förnybar och till hälften med miljömärkt el samt att SL kommer arbeta ännu mer med energieffektivisering.

Trålgränsen flyttas ut
Riksdagen uppmanar regeringen att gränsen för det storskaliga trålfisket flyttas ut från dagens fyra till tolv sjömil från kusten. Om det blir verklighet kommer det att innebära en seger för den allvarligt hotade sillen/strömmingen som nu kommer att få ett bättre skydd från det storskaliga trålfisket.

EU vill förbjuda import av varor som orsakat skogsskövling
Förslaget till ny EU-lag innebär att företag blir skyldiga att se till att produkter som säljs inom EU inte har orsakat avskogning i Amazonas eller andra delar av världen. Det kan handla om produkter som nötkött, sojabönor och palmolja.

All information är kopierad från Naturskyddsföreningens hemsida där du även kan läsa hela listan. Surfa vidare till www.naturskyddsforeningen.se.

Top