5.5 meter klassikern blev rejält omhändertagen

Vi tar en återblick på när vi hade äran att se bakom kulisserna på en renovering av en klassisk 5.5 meter klass båt. Hon sjösattes igen 2018 efter tre år av renovering och ligger nu i Kiel, Tyskland. 

Ägaren av skönheten heter Uwe Baykomski och bor i Kiel, Tyskland där han sen många år tillbaka drivit ett båtvarv. Numera har han gått över till att värdera klassiska båtar CYS (Classic Yacht Survey) stora som små.

Historien kring båten och Uwe är som många andra. Han såg henne, blev förälskad och köpte henne för att sen tävla en regatta innan han tog in henne för att börja uppfräschningen. 1968 var den här båten med på OS och slutade på en fjärdeplats och kunde se sig besegrad över den svenska båten Wasa IV som tog guld.

I 5.5 meter klassen är det tre olika kategorier, klassisk, modern och evolution som båtarna placeras in i. Just den här båten är en klassisk design och det är samma klassregler idag som när klassen grundades och bland annat seglades på OS. De är unikt och vi håller med Uwe om att det är något alldeles extra med just de här båtarna.

Sunshine sunshine

Uwe spenderade över 1000 timmar på renoveringen och ingenting är gjort halvhjärtat. Till en början skrapades all färg bort inne i båten och det kom fram att både botten och mastfoten var rutten så det är utbytt (bilderna ovan är från innan renoveringen).

sunshine

Mitt i renoveringen hittade Uwe ritningarna på skrovet och såg till sin stora förvåning att fören inte längre är som den en gång varit. Troligtvis har tidigare ägare kraschat in i någon brygga titt som tätt och trät har slitits bort. Så självklart blev det ännu mer jobb för att få tillbaka henne till original. 

sunshine

När vi stod där i början på 2017 och kollade på skrovet var det svårt att slita blicken över hennes skönhet och det syntes att allt var handgjort och att det är otroligt mycket kärlek bakom alla små detaljer. 

Top