49er och Nacra EM startar idag

Idag startar EM i 49er, 49er FX och Nacra 17 i Polen. Sverige har självklart seglare på plats och vi önskar stort lycka till.

49er och FX har det senaste två åren haft problem med arrangörer för deras Mästerskap. För mindre än ett år sen flyttades VM i sista sekund och likaså EM i år. Till en början skulle EM vara i Marseille men är nu flyttat till Polen. Detta gör att startfältet är varierat i både Nacra och 49er, många seglare har valt att inte dyka upp. Så även fast det är ett stort mästerskap har de valt att fokusera på VM arenan senare i sommar och tränar hellre i Århus.

I Nacra blir det en stor skillnad från förra året då EM 2017 gick bara några veckor efter att de nya foilingbåtarna lanserades och nu har de haft ett år på sig att träna upp tekniken med de nya foilsen. Till en början visste inte riktigt någon hur båtarna skulle seglas utan allt var en stor gissningslek, nu börjar klassen få koll.

Det är totalt sex svenska besättningar i Polen som ska fightas om medaljerna. Gdynia är värdplatsen och racingen kommer ske inne i en bukt med ofta skiftiga förhållanden och dagens prognos säger lätta vindar.

Vi håller tummarna för

49er:

Carl P Sylvan / Marcus Anjemark GKSS / KSSS

Fritiof Hedström / Otto Hamel GKSS

Hannes Westberg / Albin Boman GKSS

49er FX:

Julia Gross / Hanna Klinga KSSS

Nacra 17

Emil Järudd / Cecilia Jonson

Rasmus Rosengren / Ida Svensson

För resultat och mer information besök www.49er.org.

Top