44Cup och VM i Marstrand 2019 drar igång

Idag, onsdag, inleds årets upplaga av 44Cup Marstrand. Och förutom att vara en del i 44Cup så har årets regatta även VM-status. Under fyra dagar möts några av världens bästa seglare på vackra Marstrandsfjorden där de svenska färgerna försvaras av Artemis Racing.

Ombord på Artemis Racing finns bland andra dubble olympiske mästaren, britten Iain Percy, samt svenske Anders Ekström, bronsmedaljör i OS i Beijing 2008 - givetvis tillsammans med skepparen Torbjörn Törnqvist.

- Jag kan knappt vänta tills VM ska starta. Jag kom till och med hit till Marstrand en dag tidigare, vilket överraskade hela teamet, säger Torbjörn Törnqvist och skrattar.

Förutom att det är svenska hemmavatten så står även en VM-titel på spel i årets regatta vilket ökar spänningen och statusen. Och Torbjörn hoppas givetvis på seger.

- Vi kommer alltid hit med inställningen att vinna. Fast det gör å andra sidan alla andra också. Men visst är det extra trevligt att segla bra hemma. Vi gjorde det bra här i fjol då vi var tvåa och vi hoppas det blir ännu bättre i år, säger han.

Det är åttonde året som 44Cup arrangeras i Marstrand och i år finns nio båtar från sex nationer på startlinjen. Det svenska intresset kommer givetvis att riktas mot Torbjörn Törnqvist och hans Artemis Racing.

Efter två regattor toppas årets 44Cup av Team CEEREF från Slovenien, en poäng före franska Aleph Racing. Artemis ligger på sjunde plats, men det är tätt i tabellen och mycket kvar att segla om.

De två första regattorna har båda avgjorts i Adriatiska havet i Montenegro och Kroatien. Nu väntar helt andra förhållanden. Marstrandsfjorden kan snabbt skifta ansikte. Strålande solsken kan snabbt övergå i hällande regn och långa dyningar kan lika snabbt bytas till krabb sjö vilket gör Marstrandsfjorden till en stressfylld kappseglingsarena. Det mesta pekar dock på fina förhållanden den här gången med mycket sol och vindar runt 3–7 m/s.

44Cup avgörs under fem regattor 2019. Först ut var Porto Montenegro 10–14 april. Därefter seglades det i Rovinj, Kroatien 29 maj–2 juni. Seglingarna i Marstrand är de tredje i årets 44Cup. Nästa regatta är i Cascais i Portugal 2–6 oktober. Årets 44Cup avslutas sedan i Palma på Mallorca 13–17 november.

Artemis Racing 

Torbjörn Törnqvist (SWE) - Owner / Driver
Andy Horton (USA) - Tactician
Iain Percy (GBR) - Main trimmer

Jon Gundersen (NZL) - Headsail Trimmer
Anders Ekström (SWE) - Offside Trimmer
Stu Bettany (NZL) - Pit
Richard Percy (SWE) - Grinder
Piet Van Nieuwenhuijzen (NED) - Bow

Vi hittar även svenskt ombord på CEEREF där Andreas Axelsson är Pit och på Charisma där Eddie Klemets är Grinder. 

44Cup 2019

Ställningen efter två av fem regattor:

1. Team CEEREF, SLO – 6 poäng

2. Aleph Racing, FRA – 8 poäng

3. Team Nika, RUS – 8 poäng

4. Peninsula Petroleum Sailing Team, GBR – 8 poäng

5. Team Aqua, GBR – 10 poäng

6. Charisma, MON – 11 poäng

7. Artemis Racing, SWE – 11 poäng

8. Tavatuy Sailing Team, RUS – 14 poäng

9. Bronenosec Sailing, RUS – 14 poäng

Text: Svenska Seglarförbundet 

Top