415 dagar kvar till OS i Rio – För-OS laget uttaget

PM från SSF: Med drygt 400 dagar kvar närmar sig seglarnas generalrepetition på vattnen utanför Rio de Janeiro. För-OS laget är uttaget men OS laget är långt ifrån klart. Konkurrensen är knivskarp såväl internationellt som inom det svenska laget. För-OS går den 12 – 22 augusti 2015.

-    Formen är fortfarande lite ojämn men alla besättningarna utvecklas åt rätt håll. Stabilast är Josefin Olsson och Jesper Stålheim i Laser Radial respektive Laser Standard klassen som båda ligger i medaljläge. Men även de behöver utvecklas för att vara säkra på den nivå och För-OS blir en viktigt tävling i utvecklingen dit, säger Seglarförbundets förbundskapten, Magnus Grävare.

För att bli uttagen till OS kräver Sveriges Olympiska Kommitté att idrottaren ska kunna placera sig bland de åtta främsta, och att den kapaciteten visas tydligt i resultat redan före OS. Dessa kriterier har också legat till grund för Svenska Seglarförbundets uttagning till för-OS i början av augusti.

49er-seglarna Victor Bergström och Victor Västernäs har en bra utvecklingskurva och imponerade stort på världscuptävlingarna i Weymouth i förra veckan. Där slutade de på en 4:e plats. Max Salminen gjorde också bra ifrån sig på samma världscup och slutade också han 4:a.

Seglare till för-OS i Rio de Janeiro den 12 – 22 augusti 2015:

470 (herr)
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

49er (herr)
Victor Bergström/Victor Västernäs, GKSS
Not. Sverige måste ta en nationsplats i 49er innan OS deltagande kan ske.

49erFX (dam)
Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS

Finnjolle (herr)
Max Salminen, GKSS

Laser (herr)
Jesper Stålheim, KSSS

Laser Radial (dam)
Josefin Olsson, KSSS


Även i Nacra 17 och brädklassen RS:X herr respektive dam finns unga lovande svenska besättningar men i dagsläget har de ännu inte nått nivån för att kvalificera dem till För-OS i Rio. I 470 dam har Sverige ingen besättning på internationell nivå.

Fler svenska seglare vill vara med och slåss om OS platsen nästa år

Varje nation får maximalt skicka en besättning i varje klass till För-OS och även OS nästa år.
Inget är klart gällande nästa års OS-lag och i de flesta av klasserna är det extra tätt bakom de som får åka till För-OS.

Besättningen Julia Gross/Cecilia Jonsson har flera toppresultat i 49erFX.

Besättningen Carl Sylvan/Otto Hamel har haft skadeproblem en längre tid men kämpar för att komma tillbaka i 49er klassen. Fritiof Hedström/Niklas During är en ung lovande besättning som på allvar utmanat i 49er klassen.

Björn Allansson har presterat mycket bra under året och har en färsk 7:e plats på EM.

I 470 klassen har Johan Molund/Sebastian Östling gjort comeback och presterat toppresultat på tre av de fyra senaste stortävlingarna eller kanske kan rentav den unga besättningen Fock/Dackhammar som gått framåt starkt under vintern.

Svenska seglingslandslaget har en framgångsrik historia
Svenska seglare har tagit medalj på varje OS sedan 1996; senast i Weymouth 2012, då Fredrik Lööf och Max Salminen seglade hem en guldmedalj i Starbåt och Rasmus Myrgren säkrade bronset i Laser.

Top