100 miljarder lagrade djupuppgifter i Sjöfartsverkets djupdatabas

100 miljarder lagrade djupuppgifter, så mycket data finns nu i Sjöfartsverkets nationella djupdatabas. De senaste fem åren har man genomfört en historiskt stor kartläggning av kust- och havsområden i svenska farvatten. För att få en uppfattning kring omfattningen av detta så kan nämnas att Sjöfartsverket i medeltal lagrar 460 djup i sekunden.

Vi har nu en i stort sett geografiskt heltäckande digital djupdatabas över det svenska havsområdet. Det är resultatet av moderna sjömätningar och digitalisering av äldre djupkartor. Det säger Magnus Wallhagen, produktionschef på Sjöfartsverket, som det senaste kunnat höja ambitionsnivån tack vare bland annat finansiering via EU-projektoch Havs- och vattenmyndigheten.

Ökningen av lagrade djupuppgifter har nu gått från runt 30 miljarder till dagens 100 miljarder på bara några år. Detta till trots så är fortfarande en stor del av havsbotten runt Sverige outforskad. Ungefär hälften av det svenska sjöområdet är sjömätt med moderna metoder, och den resterande halvan som är uppmätt med äldre metoder är därför inte lika detaljerat kartlagd. Men trenden på senare år är alltså positiv.

Om sjömätningarna fortsätter i samma takt så kommer drygt 70 procent av svenskt vatten vara sjömätt med moderna metoder år 2020. Det innebär att samtliga prioriterade ytor som trafikeras av handelsfartyg då kommer att vara sjömätta. Samtidigt arbetar vi tillsammans med andra myndigheter för att i framtiden kunna sjömäta mer på grundare vatten, säger Magnus Wallhagen.

Läs mer på sjöfartsverkets hemsida.

Top