10 saker du inte visste om pirater

När man hör ordet pirat tänker nog de flesta på den gamla tiden med dödskallar, guld och ögonlappar. Men pirater finns än idag och har funnits så länge vi människor har färdats på havet. Att kapa båtar är förbjudet sedan 1856 enligt internationell lag. Här kommer 10 saker du antagligen inte visste om pirater.

1.Hund räddade båt från pirater…

Under år 2008 försökte en hund att rädda sina ägares liv efter att fem beväpnade pirater kapade deras yacht utanför Venezuelas kust. Efter att männen klättrade ombord på båten fick de en rasande hund efter sig, som skällde och bet tills han till slut blev knivhuggen och skjuten. Hunden överlevde dock och piraterna lämnade yachten i princip tomhänta. Snacka om hjälteinsats!

2. Hon har varit största piraten genom tiderna…

Den mest framgångsrika piraten genom tiderna var en kinesisk prostituerad kvinna vid namn Ching Shih. Under sin storhetstid hade hon över 1 800 fartyg med totalt 200 000 sjörövare. Hon är dessutom en av de få pirater som faktiskt kunde gå i pension.

3. Lafitte var smartare än guvernören…

När piraten Jean Lafitte fick nys om att guvernören satt ut en belöning på 500 dollar för hans tillfångatagande, erbjöd Lafitte istället 5000 dollar för guvernörens tillfångatagande.

4. Få pirater var på jakt efter guld…

Det stämmer inte att pirater bara var på jakt efter guld, silver och juveler. Det som var vanligast att plundra var nämligen handelsvaror, såsom bultar av tyg, kryddor, socker, färgämnen, kakao, tobak, bomull, trä med mera.

5. Julius Caesar var offer för pirater…

Julius Caesar kidnappades av pirater, som krävde 20 talenter av silver för hans frihet. Caesar tyckte dock att lösensumman var för liten och bad dem istället att be om 50 talenter av silver. När lösensumman väl hade betalats och Caesar hade släppts, lät han samla ihop en armé för att hämnas. Samtliga pirater korsfästes slutligen.

6. Robert Newton introducerade ”piratdialekten”…

Den moderna ”piratdialekten” vi i dag känner till kommer från Robert Newtons porträtterande av Long John Silver i Disneys film Treasure Island från 1950. Innan dess fanns det ingen universell ”piratdialekt”.

7. Marockos sultan höll piraterna borta…

Marocko var det första landet att erkänna USA som ett självständigt land. Under frihetskriget utlovade sultanen av Marocko säker passage för alla amerikanska handelsfartyg som reste över Atlanten från Barbary-pirater.

8. Jeanne de Clisson blev pirat för att hämnas sin mans död…

En fransyska vid namn Jeanne de Clisson blev pirat på 1200-talet endast för att hämnas att hennes man hade blivit halshuggen. Hon sålde sina markägor och köpte tre stora fartyg som hon målade svarta med röda segel. När hon slutligen fick tag på adelspersoner som var ansvariga för hennes mans halshuggning, hämnades hon genom att likasinnat halshugga dem.

9. William Harrison är grunden till ”ingen kropp, inget mord”-regeln…

Tre personer hängdes för mordet på William Harrison under 1661. År 1662 återvände William Harrison tillbaka på ett fartyg efter att ha blivit kidnappad av pirater och hade fått arbeta som slav. Detta ledde till den gamla ”ingen kropp, inget mord”-regeln.

10. Vatikanens murar finns av en anledning…

Vatikanstatens murar byggdes inte för att rama in mikrolandet, utan för att hålla pirater borta för längesedan.

Top