10 bra frågor vid val av båt
För mig har segling alltid handlat om korta banor, intensiva race, mjölksyra, blåa knän och ömma smalben – missförstå mig rätt – jag älskar den sidan av segling – men sedan ett par år tillbaka blev jag av en tillfällighet ägare till en crusingbåt och hela min världsbild förändrades. Första gången jag gick ombord blev jag alldeles varm i hela kroppen – jag hade hittat hem.
Drömmer du om en egen båt? Att semestra i skärgården? Kanske rent av att göra som Yanne och Carl (en resa som beskrivs i boken Brave of Stupid) och kasta loss för en längre tid? Här ger vi 10 enkla tips inför båtköpet för att du skall slippa göra en grundstötning redan innan du lämnat hamnen.
En flytande båtmässa är ett utmärkt tillfälle att både titta på båtar och snacka med kunnigt folk. Foto: Search Magazine
Sol, vind och ljudet av vatten som kluckar mot skrovet är svensk sommar när den är som allra bäst. För många är det livskvalitet att hissa segel och navigera fram mellan kobbar och skär, låta vädret styra dagens planer, njuta av naturen och bara vara här och nu. Att köpa segelbåt är för de flesta en stor investering och det gäller att tänka på en rad olika saker för att köpet ska bli så lyckat som möjligt.
1) Det första du bör fundera över är vad du skall använda båten till.
Är det kortare dagsutflykter eller vill du vara ute på sjön i flera veckor i sträck? Vill du kunna sova över i båten? Kanske rent av bo? Hur många skall få plats? Hur sjösäker måste den vara? Det är skillnad på att korsa Öresund och ge sig iväg över Atlanten. Vilka seglingsegenskaper bör den ha? Med alla önskemål och drömmar på ett papper blir det tydligt och ganska lätt att svara på frågor som dessa och identifiera den typ av båt som passar just dig. Ta god tid på dig. Jämför olika alternativ. Prata med ägare som lever just det båtliv du längtar efter. Var objektiv. Båten (och därmed varumärket) blir ofta ägarens ”lilla baby” och som du vet är det lätt att förbise små brister och skavanker hos sin älskling. Tänker du dela båtlivet med familj och/eller vänner är det en god idé att engagera också dem i köpprocessen. Båtlivet blir ofta roligare när man är fler som bidrar på ett aktivt sätt.
"Med alla önskemål och drömmar på ett papper blir det tydligt och ganska lätt att svara på frågor som dessa och identifiera den typ av båt som passar just dig." Foto: Search Magazine
2) Nästa stora fråga att ta ställning till är ny eller begagnad.
Precis som med bilar finns det för- och nackdelar med nytt och begagnat. En ny båt är alltid ny och som köpare har du stora möjligheter att påverka båtens layout och utrustning under bygget. Man kan å andra sidan få mer båt för pengarna om man köper begagnat. Kontrollera alltid båtens andrahandsvärde, en ny båt sjunker i regel mer i pris än en begagnad. Det kan vara både säkrare och smidigare att köpa en ny båt, speciellt om du är oerfaren. Köper du en begagnad båt av en båthandlare eller båtförmedlare har du ett grundläggande skydd i form av konsumentköplagen. Det krävs mer av dig som köpare att handla av en privatperson.
Är du intresserad av en ny segelbåt? Då bör du besöka en båtmässa ett – utmärkt tillfälle att gå ombord, känna, klämma och jämföra olika modeller. Foto: Search Magazine
3) Vilken seglartyp är du?
Gillar du aktiv segling, snabba seglatser och att experimentera med trim och olika segelsättningar? Eller vill du helst ta det lugnt, glida iväg med vinden och se vart den bär dig? Hur tänker dina nära och kära? Är ni fler som vill ta del av seglingen? Det är hårt att leva med en sportig båt om man inte är ett speedfreak. Samtidigt finns det inget tråkigare än att snigla fram med en båt utan direkt sysselsättning om man går igång på alla cylindrarna av att logga fart. Var ärlig mot dig själv och andra. Se till att andra är ärliga mot dig. Räkna med ett visst kompromissande. Tänk långsiktigt. Saker och ting förändras med tiden; familjesituation, fysisk form och livsstil kan se väldigt annorlunda ut om fem år.
4) Hur ser rutten ut?
Skall du segla kortare sträckor inomskärs eller ge dig ut på de sju haven? Vad är det för väder? Vad är det för klimat? Vill du kunna ankra i grunda vikar? Kanske till och med ”stranda”. Säkerhet och komfort är centrala punkter för ett lyckat båtliv.
5) Hur gör man en bra affär?
Man tar alltid en risk när man gör en större investering och det är få som
kan skryta med att man tjänat pengar på ett båtköp. Återigen – båtens andrahandsvärde är naturligtvis viktigt. En populär serietillverkad båt
är oftast ett bättre köp ur den aspekten än en udda båt. Men marknaden och omvärlden är föränderlig. Båtarnas långa livslängd har historiskt sett resulterat i höga andrahandsvärden. Idag ser det annorlunda ut. Sverige är ett av världens mest båttäta länder med nära 1 miljon båtar, varav flertalet är från 60-70-talen. Det skall bli spännande att se vad som händer när dessa skall fasas ut.
Sport eller komfort? Foto: Search Magazine
6) Hur skall du finansiera ditt båtköp?
Cash är alltid king, men det är inte alla som kan plocka fram hundratusentals kronor direkt ur fickan. En bra båthandlare eller mäklare kan hjälpa till med båtfinansiering via banker.
7) När och var?
Köper du ny båt måste du ta hänsyn till leveranstiden som kan variera från ett par dagar till ett par år. Skall du göra en längre resa är det viktigt att det finns tillräckligt med tid att utrusta och lära känna båten ordentligt innan avfärd. När det gäller begagnat är det säljare, mäklare och Blocket som gäller. Du kan även hitta båtar till salu på vår marknadsplats; www.searchmagazine.se/marknad. Här gäller det att vara ute i god tid och inte stressa in i en affär då risken är stor att det blir fel. Är man ute efter en oceanseglare kan man köpa en båt som är på väg ”hem” eller som precis har avslutat en resa. De båtarna är ofta välutrustade och anpassade för den typen av seglatser.
8) Hur ser din budget ut?
Det är viktigt att göra upp en budget för inköp och den löpande driften. Glöm inte tillbehörsköpen – det kan tillkomma en hel del, speciellt vid köp av en ny båt. Beräkna bruks- och servicekostnader. Behöver du nya segel? Vad kostar försäkringen samt båtplats och vinterförvaring?
Dagsegling, weekender eller långdistansare? Foto: Search Magazine
9) Hur skall du utrusta din båt?
Gillar du racing och vill få ut maximalt av din båt? Då är val av utrustning
extra viktigt. Bra material på fall och skot är avgörande för din båts prestanda liksom val av segel. Hur skall segelgarderoben se ut? Skall du ha segel på rulle? Elektriska vinschar? För en renodlad crusingseglare är en bra autopilot kanske en vettigare investering, liksom bra utrustning för navigering, ett rejält ankare, watermaker, frys, generator och en dingie? Listan går att göra lång. Bara du sitter på svaren.
10) Är hyra båt kanske bästa lösningen för dig?
Att vara båtägare är en livsstil som både tar tid och kostar pengar. Att hyra en båt när man vill använda den kan vara ett bra alternativ för den med lite tid. Det innebär mindre jobb och större frihet. Du kan välja olika båtar och nya destinationer. Du vet vad det kommer att kosta. Är du villrådig och mindre erfaren kan det vara ett bra sätt att lära känna båtlivet innan du ger dig in i en stor affär.
Vi önskar lycka till och gynnsamma vindar!
Text: Danny Inkyov
Foto: Anna-Lena Elled