Är Falkusa världens första kappseglingsbåt (video)?

Är Falkusa världens första kappseglingsbåt? Svaret är ja på den frågan, i alla fall om man frågar kroatiska segIare. Oavsett först eller inte är Falkusa en gammal anrik båt som under århundraden har tjänat sjömän i Medelhavet inom både fiske och handel.

Falkusa är byggd för en besättning om 5-6 personer. Den gör 12-14 knop i fördelaktiga seglingsförhållanden och 8 knop vid rodd. Kölen är liten då den är designad att dras upp på stranden. Kappseglingar fiskare emellan är dokumenterade så långt tillbaka i tiden som 1573.

Så här tänker man sig att det kunde se ut: Sardinsäsongen inleddes med ett race från Komiza på ön Vis till ön Palagruža för en månads fiske. Hamnen hade bara tre tillgängliga båtplatser och med tanke på rev och eventuella stormar så var det inte bara prestige som stod på spel utan också säkerhet och komfort. Blåste det seglade man de 60 sjömilen, annars var det rodd som gällde. Normalt deltog ett hundratal båtar.

Det finns mängder med historier kring de här båtarna, "Popes Dinner" är en av dem. Anledningen är att fiskare välkomnade Påven Alexander III till Palagruža strand under en storm 1177. Som tack gav Alexander fiskarna tillåtelse att fiska i området.

Falkusa. Foto: www.gajetafalkusa.com

Mer information om båten hittar du på www.gajetafalkusa.com.​

​​​​​​

Top