Åtta besättningsmän uttagna till två lag i Volvo Ocean Race

PM VOLVO OCEAN RACE


Både Team Alvimedica och det nya spanska laget presenterade idag nya lagmedlemmar och sammanlagt har åtta nya besättningsmän anslutit till lagen.

Det spanska laget, som ännu inte presenterat sin titelsponsor, bestod sedan tidigare av spanjorerna Martínez och Xabi Fernández. De får nu sällskap av sina landsmän Rafa Trujillo och Antonio ‘Neti’ Cuervas-Mons samt Nicolas Lunven från Frankrike.

Team Alvimedica har tagit ut Alberto Bolzan (ITA), Nick Dana (USA), Will Oxley (AUS) och de båda nyzeeländarna Ryan Houston och Dave Swete. Amerikanen Amory Ross kommer att vara lagets Onboard Reporter. Nu tar de plats ombord med skepparen Charlie Enright och Mark Towill som startade laget tillsammans. Laget behöver nu bara fylla ytterligare en plats ombord innan de har fullt manskap för att starta Volvo Ocean Race i oktober.

Team Alvimedicas rekryteringar visar att de håller fast vid ambitionen att ha en ung besättning där seglarna är högst i tidiga 30-årsåldern. Det enda undantaget är Will Oxley, 49 år, som har en lång erfarenhet av att havskappsegling och varit navigatör i två tidigare upplagor av Volvo Ocean Race.

32-åringen Bolzan är nybörjare i tävlingen men har fyra världsmästerskap bland meriterna. Han är hittills den enda italienska seglaren som anslutit till något lag i den kommande upplagan av Volvo Ocean Race. De återstående fyra seglarna deltog alla i den senaste omgången av tävlingen, även Nick Dana som var OBR för Abu Dhabi Ocean Racing i Volvo Ocean Race 2011-12. Amory Ross var då OBR för Puma.

Enright, Dana och Ross kommer alla från Rhode Island som kommer att ta emot Volvo Ocean Race 2015 med ett hamnstopp i Newport i maj nästa år.

– När laget endast består av åtta seglare är varje roll ombord oerhört viktig. Att vara en skicklig seglare är den huvudsakliga kvalifikationen men det är lika viktigt med lagkänsla och förmåga att arbete med andra på en mycket begränsad yta när man seglar 38 000 sjömil runt jorden, säger Charlie Enright och fortsätter. För att nå bra resultat på havet behöver vi en grupp som samarbetar och som ser efter varandras hälsa och säkerhet i utmanande förhållanden.

Näst på tur för Team Alvimedica står en segling över Atlanten från Newport till Storbritannien.

När Neti Cuervas-Mons, som bara är 32 år gammal, nu blir en del av det spanska lag som presenterades för tre veckor sedan ser han fram emot sitt tredje Volvo Ocean Race. En stor förändring för honom är dock att hans ansvarområde sträcker sig långt utanför bara seglingen.

– Förutom att ha en nycklroll ombord kommer han att ansvara för masten och allt som hissas på den. Dessutom kommer han att träna upp de unga seglarna som är under 30 år och andra i laget, säger Xabi Fernández.

Rafa Trujillo från Cadiz är en fyrfaldig olympier och vann silver i Aten 2004. Han har även deltagit i America’s Cup men gör nu sitt första Volvo Ocean Race.

– Nico är en väldigt ung seglare och en mycket duktig navigatör. I den här upplagan av Volvo Ocean Race kommer vi att behöva satsa ännu hårdare än tidigare eftersom alla båtar är likadana och det förändrar navigatörens roll. Samtidigt som Nico är ansvarig för navigering är han också en rorsman och trimmare som i kritiska lägen kan hjälpa till uppe på däck, säger Fernández.

Top