Äntligen - ENTZ visar upp sin andra AC75:a

Och så var de 4. Försvararen av America's Cup, Emirates Team New Zealand, har äntligen avtäckt sin andra AC75:a, tillika båten de kommer att tävla med i America's Cup. 

Efter en snabb första anblick är det som sticker ut skeget, likt INNEOS andra båt Rita, och American Magics Patriot har Te Rehutai ett distinkt skeg som löper längs med centrulinjen av skrovet. Teorin är att denna form ska skapa en bättre ändskiveeffekt mot vattnet, dvs. den täpper till luftspalten mellan skrovet och vattenytan när båten flyger, och detta minskar över/underströmningen (virvelbildningen i luften) från lovart till läsidan. Detta gör att man minskar det så kallade inducerade motståndet.  

Enligt tradition har båten fått ett namn på Maori, deras första AC75 heter Te Aihe - delfinen, och testbåten heter Te Kahu - höken. Namnet Te Rehutai betyder Sea Spray på Maori, eller lite mer poetiskt: “where the essence of the ocean invigorates and energises our strength and determination.”, fritt översatt till "där essensen av havet ger liv och kraft till vår styrka och beslutsamhet" 

Kiwisarna har nu mindre än fyra veckor på sig att finjustera allt på båten innan Prada Cup börjar 17:e december i Auckland, en tävling som för dem visserligen inte spelar någon roll. 

Top