ÄVENYRSLYSTEN RYSKA STYR SIN KONDOR I SVENSKA VATTEN

Kondor är en högst ovanlig båt som alltemellanåt syns i svenska vatten. Byggd i Ryssland medan det fortfarande var Sovjetunionen och en del av en liten flotta med klassiska träbåtar som finns i Sankt Petersburg. Några av dem har funnits där sedan före den ryska revolutionen 1917.

Kondors kvinnliga skeppare heter Galina Temliantzeva och för snart sju år sedan besökte hon tillsammans med två andra ryska klassiska båtar Trosa och Tullgarn Slott I samband med ett svenskt klassikermöte.

Dessförinnan hade Kondor seglat i Vita Havet och där besökt Solovetskiöarna, vars spöklika klosterbyggnader syntes I filmen Rosens Namn med Sean Connery i huvudrollen. Förra året seglade Kondor till Norge och nästa år står Stockholm på tur.

De två andra båtarna som besökte Trosa och Tullgarn var Mirame från 1910 som är en tia enligt amerikanska Universal Rule ach Malva som är en Seefahrtskreuzer.

Efter andra världskriget tog segrarmakterna Storbritannien och Sovjetunionen alla tyska flottans båtar över 10 meters längd som krigsbyte. Det gällde även segelbåtar vilket sägs vara skälet till att det finns en hel del avkortade skärgårdskryssare i Tyskland. Malva är en av de båtar som togs från Tyskland.

Mirame beställdes redan 1910 från Åbo Båtvarf av en redaktör för en rysk båttidning och har sedan dess funnits i Sankt Petersburg, men några år låg hon på botten.

TEXT OLLE APPELBERG

Top