BLUR inför årets stora utmaning: FASTNET RACE

Igår kunde du läsa om ikoniska Rolex Fastnet Race som står på många seglares "bucketlist". Det finns flera svenska båtar i startlistan, en av dem är västkustbåten  Blur med skeppare Peter Gustafsson och besättning. De är just nu i full färd med att förbereda sig inför den stora utmaning. Här kommer en personlig hälsning direkt från Cowes!

"Hej alla Search-läsare! Årets stora utmaning för Blur är Fastnet Race. Varje säsong försöker vi hitta en liten större utmaning för att pusha oss själva och utvecklas som seglare, och i år föll valet på den 603 distans långa havskappseglingen från Cowes till Fastnet Rock söder om Irland.

Ingen av oss har gjort det tidigare, men alla hade det på sin ”bucket list”. Under säsongen har vi jobbat med både båt och rutiner för att kunna puscha hårt under 4-5 dygn, samtidigt som säkerheten ombord har blivit ännu mer prioriterad.

För att få segla Fastnet så måste man kvalificera sig genom att segla minst 300 distans havskappsegling. För oss blev det Skagen Race från Norge till Danmark och sedan Sjælland Rundt. Då fick vi chans att testa vaktschema, mat och annat under längre tid på havet.

Sista veckan i juni seglade vi hit i två etapper. En på 550 distans från Göteborg till Holland, och sedan en på nästan 300 från Holland till Cowes. Totalt 3 + 2 dygn. Tuffa förhållanden på Nordsjön och längs Engelska sydkusten blev också bra träning och en test på att båten funkar under dessa förhållanden.

En 11 meters J/111 är ingen stor båt när det blåser och den kräver att man seglar den aktivt.

Nu är vi i Cowes och håller på med massa små-meck; tvätta botten, gå igenom rigg och segel, stuva mat och tusen andra småsaker. På onsdag kommer de sista ur besättningen och vi kan komma ut och träna. Målet är att starta vi samma tid som det riktiga racet för att segla västerut under eftermiddag och kväll. Då hinner alla vänja sig vid sträckan och lokala förhållanden.

Sedan kommer det säkert att vara väldigt speciellt på söndag när 390 av världens coolaste båtar startar i det 90-årsjubilerande racet. 20 minuter efter oss startar 100-fotaren Comanche, massa nya IMOCA och stora trimmisar. Då är det lätt att bli ”starstruck”. Men vi måste fokusera på vår egen segling.

Denna vecka är det också Cowes Week. En helt otrolig regatta med nästan 1000 båtar på the Solent varje dag. Bra kalas med live-band varje kväll och alla restauranger och pubar fyllda med seglare från 18 olika nationer. Det här måste vi komma tillbaka till."

Heja fram Peter medbesättning genom att följa dem på www.rolexfastnetrace.com som har grym tracking. De har också lovat att om förhållande tillåter försöka rapportera på www.facebook.com/BlurSailingTeam.

Gogogogo BLUR! Vi önskar er en snabb och säker seglats! Searchredaktionen

Top