NÄSTA

Renovering av en klassisk 5.5 Meter Class

November 04, 2017 @ 20:22:16   Foto Search Magazine 


1 AV 5

Vi har fått äran att se bakom kulisserna när en klassisk 5.5 meter klass båt renoveras. Än så länge har hon varit inomhus sen två år tillbaka och förväntas vara färdig till april 2018.

 

 

 

Ägaren av skönheten heter Uwe Baykomski och bor i Kiel, Tyskland där han sen många år tillbaka drivit ett båtvarv. Numera har han gått över till att värdera klassiska båtar genom sitt företag CYS (Classic Yacht Survey) stora som små.

 

 

 

Historien kring båten och Uwe är som många andra. Han såg henne, blev förälskad och köpte henne för att sen tävla en regatta och tillsist ta in henne för att börja renovera.

 

Sunshine  sunshine

 

1968 var den här båten med på OS och slutade på en fjärdeplats och kunde se sig besegrad över den svenska båten Wasa IV som tog guld. Det är en stor skillnad mot dagens OS-klasser så som Laser, 49er och 470.

 

 

I 5.5 meter klassen är det tre olika kategorier, klassisk, modern och evolution som båtarna placeras in i. Just den här båten är en klassisk design och det är samma klassregler idag som när klassen grundades och bland annat seglades på OS. De är lite unikt och vi håller med Uwe om att det är något alldeles extra med just de här båtarna.

 

 

Än så länge har Uwe spenderat ungefär 1000 timmar på renoveringen och ingenting är gjort halvhjärtat. Till en början skrapades all färg bort inne i båten och det kom fram att både botten och mastfoten var rutten så det är utbytt (bilderna ovan är från innan renoveringen).

 

sunshine

 

För några månader sen hittade Uwe ritningarna på skrovet och såg till sin stora förvåning att fören inte längre är som den en gång varit. Troligtvis har tidigare ägare kraschat in i någon brygga titt som tätt och trät har slitits bort. Nu är han i full gång med att få tillbaka den rätta formen.

 

sunshine

 

När vi står och kollar på skrovet är det svårt att slita blicken över hennes skönhet och det syns att allt är handgjort och det är otroligt mycket kärlek bakom alla små detaljer. Vi är spända på att se utvecklingen inne i båtvarvet och se fler före och efter bilder. 

 

 

 

Nästa vecka fortsätter vi historien kring renoveringen, mer bilder och information kring vad som gjorts och ska göras innan sjösättningen i april.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Chockerande beslut inför Paralympic...

IPC-kriterierna är de kriterier som måste uppfyllas för att få lov att ha med en gren i Paralympics, kriterier som ”World Sailing” verkligen har gjort allt f...

BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBB...

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck u...

Brons för Klara och Rebecca på Värl...

Det blev en bronsmedalj för Klara Wester och Rebecca Netzler när Världscupen...

Silver till Josefin i Japan

Ett stort grattis till Josefin Olsson som tog silver vid världscupen i japanska Enoshi...

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel...x