NÄSTA

Radiostyrda bojar är snart här

November 03, 2017 @ 00:07:40   Foto kevin morin


1 AV 1

För fyra år sedan fick J/70 och Lightning seglaren Kevin Morin från Detroit en idé. Han seglade Lightning på Lake Michigan där det var över 60 meter djupt och man kunde många gånger helt enkelt inte lägga några märken.

 

 

Idag, fyra år senare tror han sig ha en färdig produkt redo för marknaden. Den heter MarkSetBot (se bild ovan) och är gjord av redan befintliga produkter. Det är helt enkelt en boj eller rundningsmärke med en motor gjord för fiskebåtar. Den kontrolleras via en GPS över ett mobilnät där användaren klickar på en punkt i datorn eller mobilen, som sänder ut longitud och latitud till MarkSetBoat, som då tar sig till punkten självmant.

 

 

”Det är ungefär som en auto-pilot”, säger Morin till Sail World, ”skillnaden är att du inte behöver vara på båten.”

 

 

När MarkSetBoat väl är i position håller dess motor den kvar där. ”Om du tänker dig att MarkSetBoat är i mitten av en cirkel, så kan den flytta sig max 1,5 m åt alla håll.” Han testat den i upp till 8 m/s och 1 meter höga vågor.

 

 

Den väger 27 kilo och kör i ungefär 4 knop beroende på vind, ström och vågor. Den dyraste delen är Litium-batteriet som Morin beräknar kommer hålla i ca åtta timmar. Hur lång är räckvidden då? Cirka 3 km, men Morin säger att han kan utöka den om det krävs. 

 

 

I och med att den är byggd som en katamaran och dess låga tyngdpunkt med ett 11 kg tung motor under vattenlinjen - är den väldigt stabil.

 

 

Morin erbjuder även ett vindinstrument som kommer sitta på bojen och sända vinddata till en mobiltelefon med 10 sekunders-intervaller.

 

 

Produkten har ännu inte kommit ut på marknaden och inget är sagt om när den kommer att göra det heller. Men en sak är säker, den kommer att vara ytterst välkommen för såväl seglare som coacher och tävlingsledare. Risken är väl att den kommer att vara ganska dyr - i alla fall till en början.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

PRYLNÖRD (VIDEO)?

Gillar du också prylar? Här tar vi en titt på Sea-Tags MOB-alarm, Quicks varmvattenberedare och racingkompassen Velocitek Prism.   SEA-TAG MOB ALARM

NYA BÅTAR (video)

Det är ingen hemlighet att vi är barnsligt förtjusta i båtar, av alla ...

Team Pro4u tar revansch i helgens S...

Under helgen seglades Sandhamn Open traditionsenligt. Här rapporterar Team Pro4u:s&...

Kappseglingseglingsglädje i Turkiet...

Här är ett sammandrag från första etappen av årets Otokar Tırhan...

Mjuka konserver. Foto Martin Gadman

Mjuka konserver

Äntligen börjar säsongen närma sig på riktigt och det är dag...x