NÄSTA

Hur farligt är egentligen segling?

Oktober 26, 2017 @ 17:11:25   Foto Allsvenskan Segling


1 AV 1

Ja den frågan har många föräldrar, partners och vänner oroligt frågat oss seglare miljoner gånger. Vi avfärdar det med en "Neeejdå" eller kanske "Äsch, inte jätte", men hur ser verkligheten ut? Några amerikanska forskare har tittat vidare på frågan.

 

Forskarna, från Rhode Island Hospital i Provicence, har faktiskt kommit fram till att segling är betydligt mycket farligare än bland annat utförsåkning och amerikansk fotboll. Segling överstiger faktiskt antalet dödsfall jämfört med dessa sporter. 

 

Datan som samlats kommer från kustbevakningen i USA mellan 2000 och 2011, och den visar att av strax över 4 000 olyckor hade 271 dödligt utfall. Jämför man med fotbollsspelare i USA under samma period var det "bara" 197 spelare som dog under denna elvaårsperiod. 

 

Orsakerna till dödsfallen är många, men den absolut vanligaste är man över bord-situationer, vilket stod för 70% av dödsfallen. Att detta är en så vanlig dödsorsak kanske också kan förklaras med att 82% av de drunknade inte bar flytvästar. 

 

Nummer två på listan av dödsorsaker är, åtminstone i USA, är olyckor kopplade till berusade seglare. En berusad seglare blir ouppmärksam och väldigt avslappnade och slutar då bry sig om säkerheten ombord. Forskarna har räknat på att 53 av 100 skulle kunna undvikas om säkerhet och en nykter seglare togs på allvar. 

 

När det kommer till olyckor där skador har lett till dödsfall skiljer det sig mellan båtar med eller utan motorer. Av de seglare som seglar utan motor handlar 52% av dödsfallen om kapsejsningar och 46% om seglare som kolliderat eller gått på grund. Med i beräkningarna finns såväl erfarna seglare som nybörjare. 

 

Läs mer om studien på www.boatandboats.com, och se till att vara uppmärksam, bära flytväst och skippa alkoholen till sjöss!


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Halva startfältet klart till årets ...

Det återstår mindre än två månader till Lysekil Women’s Match och intresset från seglare att delta är större än någonsin. Nu pres...

PRYLNÖRD (VIDEO)?

Gillar du också prylar? Här tar vi, tillsammans med Pia L'Obry och Peter Gustafs...

FOILING WEEK. FOTO MARTINA ORSINI

FOILING WEEK FYLLER 5 ÅR (VIDEO)

Ännu har vi inte lyckats pricka in Foiling Week men evenemanget klättrar hela tid...

Bol d'Or Mirabaud 2018 (video)

Anrika Bol d’Or Mirabaud är en fyra dagar lång seglarfest på vackra Lac...

Holmen Paper hjälper Wilhelm Kark a...

Wilhelm Kark är en lovande ung laser-seglare från Norrköping som satsar all...x