NÄSTA

Sune Carlsson invald i seglingens Hall of Fame

Oktober 15, 2017 @ 21:32:38   Foto Daniel Stenholm


1 AV 1

Pressmeddelande SSF: Båtbyggaren och starbåtsseglaren, Sune Carlsson, har utsetts till medlem nummer nio i Svensk Seglings Hall of Fame. Vid en ceremoni i samband med Mästarnas Mästare i Marstrand fick Sune motta den ärofyllda utnämningen.

 

 

 

I statuterna heter det att; Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Och detta stämmer verkligen in på denne glade hedersman.

 

 

 

Sune Carlsson är en legend inom segling – och kanske främst inom starbåtssegling. Men det är som båtbyggare han gjort sig allra mest känd – sedan han för 53 år sedan tog över Moranäsvarvet i Saltsjöbaden och förvandlade det till Sune Carlsson Båtvarv.

 

 

 

Men intresset för båtar föddes långt tidigare då han i början av 40-talet seglade med modellbåtar i Bällstaån i Sundbyberg, Som 13-åring byggde han sin första riktiga ”experimentbåt”.

 

 

 

Sune vann totalt åtta SM och tre EM i Starbåt. Det första SM-guldet kom 1950 och det första i en egenbyggd Stare tog han 1954. Två år senare kvalade Sune in till OS i Melbourne men någon på Seglarförbundet eller Sveriges Olympiska Kommitté tyckte att Sune och hans gast, Olle ”Bull” Carlsson, var för unga, så de fick aldrig åka.

 

 

 

Under den här tiden fortsatte Sune att bygga Starbåtar i Jakobsberg. Riggarna köptes i Västerås sedan satte de riggen mellan två cyklar och cyklade hem – en sträcka på närmare tio mil.

 

 

 

Till OS i Rom 1960 kom han dock iväg och slutade på tionde plats. Åtta år senare försökte han på nytt kvala in till OS, då i 5.5-metersklassen. Men bröderna Sundelin blev för svåra i det svenska kvalet och fick representera Sverige. De gjorde det så bra att det blev OS-guld i båten WASA 4 - byggd av Sune Carlsson. Sune var själv på plats i Acapulco, som reserv och ”båtmeck” till Sundelinarna, och fick uppleva framgången på plats.

 

 

 

Tidigare samma år hade Sune seglat final i Guldpokalen mot självaste Kronprins Harald av Norge (senare Kung Harald V av Norge). Sune förlorade med en poäng men denna regatta är en av de som ligger honom varmast om hjärtat.

 

 

 

Under sina aktiva år har han byggt närmare 300 starbåtar. Och med sin seglarglädje och kunskap är han fortfarande en stor inspiration för många seglare. OS-mästaren Fredrik Lööf vände sig självklart till honom för att få tips om hur en Starbåt ska seglas.

 

 

 

Sitt senaste SM i Starbåt seglade Sune för två år sedan - 84 år gammal.

 

 

 

Medlemmar i Svensk Seglings Hall of Fame är: Pelle Pettersson, Marit Söderström Nord, Magnus "Mange" Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sundelin, Göran Marström, Anders Bringdal och Sune Carlsson.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x