NÄSTA

Foilande Trimaran - TF10

Oktober 13, 2017 @ 20:21:46   Foto dnaperformancesailing.com


1 AV 5

Här har vi en ny foilande trimaran vid namn TF10 som med tre skrov ska ge tre gånger så rolig segling. Designad av Morrelli and Melvin och byggd av DNA Perfomance Sailing.

 

Den nya trimaranen ska vara en smidig båt att ta med både vänner som vill ha roligt och de som vill ha mer racing och tävling. Tillverkarna säger att om du kan tävla med en enskrovsbåt och komma runt banan utan problem kan du göra det även i den här trimaranen. Det är självklart en del specifika seglingsfärgiheter som behövs men ingenting som är för svårt för att lära sig snabbt.

 



 

Den nya TF10 har som mål att bli en stor och framgångsrik klass inom One Design båtar för såväl klubbar och privatpersoner, män, kvinnor, ungdomar och vuxna.

 

tf10

 

Båten är konstruerad med kolfiber tillsammans med honeycomb (osäker på det svenska ordvalet) för att vara lätt men samtidigt tålig. Bäst seglas båten av fyra till fem personer och är relativt stabil och säker i många olika vindhastigheter och vågor enligt DNAs hemsida.

 

tf10

 

Det smidigaste med TF10 är att det är ganska liten för att vara en trimaran och kan enkelt sjösättas vid en vanlig sjösättningsramp, alltså behövs inga kranar. Den kan även dras och flyttas på en trailer bakom en vanlig personbil (dock rekommenderas en stor personbil).

 

tf10

 

Bakgrundsfakta:

 

Idén kring TF10 började redan 2015 och konceptet var att bygga en foilande trimaran som kunde vara ett steg för de som en dag vill segla America´s Cup. Alltså en båt som kan lära seglaren foiling och tekniken av att segla i team. Samtidigt som det ska vara racing i trimaranklass.

 

 

 

Projektledarna för idén var fem seglarvänner från USA som kände att America´s Cup seglingen borde komma närmare både juniorer och äldre som var påväg upp. Ett sätt att försöka hålla kvar fler seglares kämparglöd till att en dag få segla AC på riktigt.

 

tf10

 

Specification:

Storsegel: 45 kvm

Fock: 28 kvm

Spinnaker: 71 kvm

Längd: 10 m

Masthöjd: 16.1 m

 

 

Trimaranen TF10 är redo att beställas och leveras 2018 och framåt. Mer information dnaperformancesailing.com.



KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

10 anledningar till att företag bor...

Simon Daspe har gjort en lista på LinkedIn där han förklarar varför f&oum...

16 vinterbilder som kan få vem som ...

Det är inte mycket segling som pågår i Sverige just nu. Kan dessa bilder i...

Nya rykten om AC50 World Series

I oktober rapporterade Royal att Bermuda Gazette en ny serie med AC50-katamaraner skulle st...

Och du tyckte din hamn var svår att...

Tänk dig att göra detta varje dag. Kolla in detta klipp från fartyget M/V S...




















































x