Sverige leder Nord Stream Race

Den svenska båten är i topp av Nord Stream Race efter två etapper av totalt fyra. Racet genom Östersjön nådde på onsdagen etappmålet i Saltsjöbaden. Allra först var svenskarna, från Cape Crow Yacht Club utanför Göteborg, i den fem båtar stora flottan av Club Swan 50:or. Nedan följer en pressrelease från Nord Stream Race.

Planen var att båtarna skulle nå Saltsjöbaden på torsdagskvällen men resan från Köpenhamn har bjudit på riktigt friska undanvidar och tagit mindre än två dygn. Därför dök de upp i Stockholms Skärgård redan på onsdagsmorgonen.

- Jag har aldrig seglat den här sträckan så snabbt. Vi har haft undanvind mellan Bornholm och Dalarö, med vindar upp mot 15 m/s och vi har seglat upp mot 20 knop. Nyckeln till segern är att vi har en grym besättning från Cape Crow som verkligen kan segla. Jag är glad att jag får vara med, säger Jimmy Hellberg som är navigatör på den svenska båten.

- Nu vill vi gärna hålla i det här ända in till slutmålet i Sankt Petersburg. I segling kan visserligen allt hända – men just nu känns det kanon, säger Jimmy.

Först till målet på Baggensfjärden var alltså den svenska båten. Därefter följde danskarna från Fredrikshavn Sejlklubb. Trea var Nyländska Jaktklubben från Finland.

Nord Stream Race är en kappsegling från Kiel i Tyskland via Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors till slutmålet i Sankt Petersburg. Regattan har arrangerats av Saint Petersburg Yacht Club, med stöd från Gazprom and Nord Stream AG, sedan 2012.

Syftet är att sammanföra de fem länder och att lyfta fram de nya nationella kappseglingsligorna i de fem länderna.

De nationella serierna i segling startade 2013. Två år senare var det premiär i Sverige för Allsvenskan Segling och första årets mästare blev KSSS. Tanken med de nationella ligorna är att skapa enkla, landnära race mellan de bästa klubbarna i landet, samtidigt som kappsegling blir mer tillgängligt för åskådare och suportrar.

För Nord Stream Race har det inneburit att man ändrat sitt koncept. Numera är det de fem ländernas respektive klubbmästare som bemannar varsin ny 50 fots Club Swan som organisationen tillhandahåller. Den svenska båten i Nord Stream Race seglas av Cape Crow Yacht Club, från Göteborg, som vann Allsvenskan 2016.

Första etappen mellan Kiel och Köpenhamn vanns av tyskarna, med den svenska båten på andra plats. Nu väntar några dagars vila för besättningarna innan etapp tre startar på Baggensfjärden lördag den 2a september kl 14:00 med etappmål i Helsingfors.

Top