NÄSTA

Idag går starten av Gothenburg Open Sea Race

Augusti 11, 2017 @ 14:27:30   Foto GQSS


1 AV 1

Klockan 16.00 idag går starten av årets upplaga av Gothenburg Open Sea Race av stapeln. Tolv båtar är anmälda och en av favoriterna är Lady Godiva som styrs av Anders Dahlsjö.


 

 

 

Anders, vad tror du om årets upplaga av GOR?

 

"Det är den perfekta utmaning för erfarna seglare att uppleva utmaningarna med att segla på natten. Samtidigt är det en bra möjlighet för mindre erfarna seglare att samla mer erfarenhet inom havskappsegling."

 

 

 

Förra året var det mycket vind, hur ser det ut i år?

 

"Det ser ut att bli perfekta förhållanden men lite klurigt direkt efter starten. Det blir kryss till Skagen och sen får vi förhoppningsvis halvvind till Hätteberget. Därifrån verkar det bli kryss till Vinga med lite mer vind. Det ser fantastiskt ut men det kommer bli en utmaning som alltid."

 

 

 

Den senaste väderprognosen säger mycket lätta vindar det närmaste dygnet och även på lördag. Kanske måste det göras en avkortning av banan för att båtarna skall komma i mål under lördag eftermiddag.

 

 

 

Vad är Gothenburg Open Sea Race?

 

Namnet är nytt men inte själva tävlingen. Den seglades allra första gången 1996, och arrangerades då av Göteborgs Havskappseglingsförbund under namnet Göteborg Offshore Race. Den gången gick starten från Stenpiren och banan, som var dubbelt så lång, gick via Läsö, Anholt, Middelsgrund, Fladens fyr och Trubaduren. Från 2004 övertog GKSS tävlingen helt, de hade då varit medarrangörer under tre år, och banan kortades till en 24-timmars segling som lades ut efter aktuella vindriktningar från år till år. I samband med firandet av klubbens 100-årsjubileum 2010 räckte dock inte tid och kraft till och tävlingen hamnade i malpåse.

2015 kändes det både angeläget och roligt att starta upp på nytt, det här var sommaren då både Volvo Ocean Race och Americas Cup kom till Göteborg, och denna gången var det Göteborgs Quinnliga Segelsällskap som arrangerade. Avsikten är att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten.

 

 

 

Läs mer på gqss.se.

 

 
KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Intervju: Otto Hamel - Gasten som a...

Vi har pratat med Otto Hamel som just nu är Sveriges bästa 49er gast. Otto har några år på nacken inom 49er segling och än idag möts man av det där...

Fortsatt renovering av den klassisk...

Vi har fått äran att se bakom kulisserna när en klassisk 5.5 meter klass b...

Chasing the Element Trailer (VIDEO)

Adam Holm kämpade hårt för att få representera Sverige på OS i...

Video: Se denna paragliderns otroli...

Weightless är Jean-Babtiste Chandeliers senaste produktion, filmen som trotsar gravit...

Just nu: Sodebo Ultim' krossade rek...

Thomas Coville och Jean-Luc Nélias på deras maxi-trimaran ”Sodebo Ultim...
x