NÄSTA

HISTORISK BÅT TILL SALU

Augusti 11, 2017 @ 09:45:13   Foto DE VALK Yacht Brokers


1 AV 4

Denna historiska 60-fotare vid namn Hurrica V ligger nu ute till försäljning för 1.150.000 € och vilken historia den har bakom sig! Från att vara en del av Australiensiska flottan under andra världskriget till att vara en lyxig familjeyacht till att visa upp sig på Hollywoods vita dukar.


 

Hurrica V designades av Charles E Nicholson och byggdes sedan år 1923 till den rika ullhandlaren William Oliver som betalade 10.000 pund och seglade hem båten till Melbourne 1924. Oliver använde båten för cruising med sin familj fram till 1938, då han blev sjuk och avskedade sin besättning. Efter tre år utan underhåll såldes båten för 2.000 pund till William J Stuart.

 

Stuart renoverade hela insidan av båten och bytte rigg innan han 1943 sålde båten vidare till den Australiensiska flottan som betalade 3.250 pund för att använda båten i andra världskriget. Rigg och segel togs bort och istället lade man till en flybridge och en utriggare. Ett stort maskingevär monterades på fördäck, på varje sida och i aktern. I stil med en riktig krigsfarkost målades Hurrica V militärgrön och åkte till Nya Guinea på uppdrag att rädda krigsfångar och återvände inte förrän 1946 i förfärligt efterkrigsskick.

 

Båten såldes vidare och användes som motorbåt i 40 år innan John Dover köpte henne för 40.000 AUD år 1986 med bara dieselmotorn i och installerade bland annat rigg med ihopvikbar hydralisk toppmast för att kunna komma under broar. Dover gjorde flera cruisingresor, som längst kom han till Fiji. Tyvärr hade han problem med att ta hand om båten och 2001 låg den återigen ute till försäljning i dåligt skick.

 

Det var då som de nuvarande ägarna, Annabel och Steve Gunn fick upp ögonen för denna oslipade diamant och köpte båten. De gjorde en totalrenovering i form av ett projekt med det kända Australiensiska varvet Norman R Wright & Sons i Brisbane. Efter renoveringen återvände 2011 Hurrica V till sin hemmahamn efter 87 år där den har hållit hus och blivit omhändertagen sedan dess.

 

År 2013 stoltserade båten till och med på Hollywoods vita dukar genom att göra ett framträdande i ”The Great Gatsby” med Leonardo di Caprio i huvudrollen. Hurrica V beskrivs i filmen som ”The Perfect Yacht”. I klippet längst ner i artikeln kan du se ett klipp ur "The Great Gatsby" där båten stolt visar upp sig.

 

Nu kan man alltså bli nästa ägare i historien och hade det inte varit häftigt om båten kommer till Sverige? Om inte den fina skapelsen till båt räcker, så köper man sig i alla fall en hyfsad historia att berätta för sina medpassagerare när man cruisar runt i skärgården.

 

 

 

 

Vill du läsa mer om båten eller till och med köpa den? Gå då in på devalk.nl.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Och vissa klagar på kylan i Sverige

Det är många som fortsatt seglar i Sverige trots att både mörkret och kylan kryper sig ner. I bildspelet ser vi andra som också kämpar med kylan men på...

Mäktig start – nu blir det svettigt...

Efter en mäktig start på andra etappen av Volvo Ocean Race närmar sig f&au...

Paret sålde allt för att skapa ett ...

Paret Ben och Ashley sålde allt de ägde och köpte en Katamaran för at...

Intervju: Otto Hamel - Gasten som a...

Vi har pratat med Otto Hamel som just nu är Sveriges bästa 49er gast. Otto har n...

Fortsatt renovering av den klassisk...

Vi har fått äran att se bakom kulisserna när en klassisk 5.5 meter klass b...
x