NÄSTA

Adam Holm världsmästare i Kona One-klassen

Augusti 07, 2017 @ 12:57:12   Foto Daniel Nordlund


1 AV 1

För andra gången vinner Adam Holm från KSSS i Stockholm VM i vindsurfing i Kona One när mästerskapet avgjordes på vattnen utanför Båstad på söndagseftermiddagen. Här följer ett pressmeddelande från Kona Windsurfing.


Seglingarna utvecklades till en rafflande duell med förra årets världsmästare Huig-Jan Tak från Nederländerna. Bronsmedaljen erövrades av den trefaldige världsmästaren Björn Holm (KSSS).

 

För tredje gången har ett världsmästerskap i vindsurfing avgjorts i Sverige och för andra gången har det gällt Kona One-klassen. Mästerskapet pågick under sex dagar på vattnen utanför Båstad. De första tävlingsdagarna bjöd på lätta och svårlästa vindar. Under de sista dagarna ändrade tävlingsbanan skepnad och bjöd seglarna på hårda vindar vilket kom att sålla agnarna från vetet.

 

Adam Holm (23 år) från KSSS visade under mästerskapet att han bemästrade alla förhållanden och visade sig värdig världsmästartiteln. Förra årets världsmästare, Huig-Jan Tak (23 år) från Nederländerna, skuggade Adam i resultattabellen. När mästerskapet gick in på de två sista tävlingsdagarna var medaljplaceringen helt öppen. Huig-Jan Tak visade upp enastående hårdvindskvaliteter och kunde knappa in på Adam Holm, placering för placering. Till sist skilde det endast en poäng mellan de två kombattanterna.

 

- Att bli världsmästare är som att vara i ett stort lyckorus. Jag har kämpat så länge för detta. Huig-Jan är en väldigt god vän och det har varit sporrande att fajtas om guldet med honom, säger Adam Holm.

I totalställningen fick Adam Holm 17 poäng, en poäng före Huig-Jan Tak. Adams kompletta resultatserie över tolv seglingar blev: 1-1-2-(25)-2-(3)-2-2-1-2-2-2. Huig-Jan Tak avslutade starkt och vann de fyra avslutande seglingarna.

 

- Jag är nöjd med min segling och glad över att Adam vann. Det har varit ett privilegium att segla mot honom. Men, jag är också besviken över att vi inte kunde segla fler race den sista dagen eftersom jag hade en så starkt uppåtgående trend, säger Huig-Jan Tak.

 

VM-guldet är det andra för Adam Holm i Kona One-klassen. Det första vann han när han var 18 år och VM avgjordes på Kanarieöarna 2012.

 

Bronsmedaljen vanns av den trefaldige världsmästaren Björn Holm från Djursholms Segelklubb.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt. Det som också gör klassen speciell är att pumpning inte är tillåten för att sätt seglingskunnandet i första rummet.

 

Komplett resultatlista hittar du på sailingbastad.se.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Lista: 10 dödligaste djuren i havet

Det finns många varelser att stöta på i havet. De flesta är ofarliga men att stöta på vissa kan innebära livsfara. Här är det tio dödligas...

Fyra års segling på fyra minuter (V...

De senaste fyra åren har Riley och Elayna på Sailing La Vagabonde seglat runt i v&...

World Sailing arrangerar VM i havsk...

World Sailing kommer att hålla VM i havskappsegling 2019 för att öka intres...

Vansinnig storm i Stilla Havet (VIDEO)

Kolla in dessa bilder från en av de värsta stormarna förra året i Stilla...

America's Cup nominerade till Emmy

35e America’s Cup är bland de 28 program som är nominerade till den å...x