NÄSTA

FLERA NYA FINA GÄSTHAMNAR ATT VÄLJA PÅ I TALLINN – GAMLA KALEVI JAHTKLUBI SEGLARFAVORIT

Juli 20, 2017 @ 18:29:12   Foto OLLE APPELBERG


1 AV 7

Den som seglar till Tallinn har nuförtiden sex gästhamnar att välja på. Kapaciteten är mer än dubbelt större än för bara några år sedan och standarden på de nya marinorna är högre än vi är vana vid i Sverige.


 

Äldst är Kalevi Jahtklubi som ligger i Pirita nordost om centrum, lite gömd innanför det gamla OS-hotellet från sovjettiden, som också har en stor marina Pirita TOP med 250 platser. Den är ibland livligt trafikerad av motorbåtar med finska spritkunder.

 

Kalevi Jahtklubi är lite av en idyll med lummig grönska och ruinen Birgittaklostret helt nära (bilden ovan) . Jaktklubben har en utmärkt restaurang och här är chansen störst att man träffar aktiva estniska seglare. Kalevi är det största segelsällskapet i landet med 130 båtplatser och en hel del  gästplatser. Alldeles i närheten finns en livsmedelshall och det är tätt mellan bussarna in till centrum. Området är ett av Tallinns mest välsituerade med många vackra villor.

 

Inne i själva Tallinn finns nu Old Town Marina, som inryms i nya lokaler och är ganska lyxigt med stor bastuanläggning, relaxrum och så naturligtvis servering. Marinan har 110 gästplatser. Det är också en av Tallinn Yacht Clubs tre hamnar i närheten av Tallinn.

 

Det verkligt stora projektet under exploatering är Noblessner med bland annat en marina. Noblessner som ligger nordväst om centrum var en gång ubåtsvarv för tsarens Ryssland. Varvet etablerades 1912 och ligger granne med Sjöplanshallens Marinmuseum. Tolv då supermoderna ubåtar byggdes här mellan 1913 och 1917.

 

Det är en enorm anläggning som håller på att omvandlas till kontor, bostäder, restauranger och ett internationellt konstcentrum. I det gigantiska gjuteriet hålls redan utställningar och konserter i världsklass. Området omfattar en yta på 265 000 kvm eller 15 hektar.

 

Namnet Noblessner kommer av grundarnas namn Emanuel Nobel och Artur Lessner. Emanuels farbror var Alfred Nobel.

 

Marinan med 87 gästplatser och seglarskolan är redan i full gång, men en stor vågbrytare ska byggas och området präglas av det pågående anläggningsarbetet. I väntan på den nya vågbrytaren störs marinan av fartygstrafik och vågor.

 

Granne med Noblessner är Sjöplansmarinan (Lennusadam) i anslutning till museet med 46 långsides platser.

 

Ännu längre västerut ligger Haven Kakumäe, ganska isolerat och en bra bit från stan. Det är en stor, toppmodern men än så länge lite ödslig anläggning. Tallinn Yacht Club finns där liksom i Lohusalu marina som är en liten trevlig anläggning drygt 15 nm västerut från Tallinn.

 

TEXT OLLE APPELBERG
KOMMENTERA

afreenPosted July 26, 2017 at 14:03

I haven’t any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us.http://creditcard-gosur.blogspot.in/2017/07/dermagen-iq-beauty-truth-restorative.html
Reply

KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

HISTORISK BÅT TILL SALU

Denna historiska 60-fotare vid namn Hurrica V ligger nu ute till försäljning för 1.150.000 € och vilken historia den har bakom sig! Från att vara en del av Australi...

SWE 1213 med Oscar Lundqvist leder ...

Med en serie på 2, 4, 1 leder Oscar Lundqvist, Jacob Lundqvist, Erik Skoting och Pel...

LIVE: Följ Lysekil Women's Match da...

Följ livesändningen med Harald Treutiger och Malin Källström som komme...

KLASSIKERNA STARTADE I STRÅLANDE VÄ...

Fredagens Sandhamnsregatta bjöd på strålande seglarväder.Torsdagens ...

Idag går starten av Gothenburg Open...

Klockan 16.00 idag går starten av årets upplaga av Gothenburg Open Sea Race av...
x