NU KAN DU ANGÖRA ESTLANDSSVENSKA ODENSHOLM MED DRAMATISK KRIGSHISTORIA OCH MINNEN FRÅN ZORNS BESÖK MED MEJT

En ny spännande angöringsplats för seglare på kryss i Estland och Finland har gjorts i ordning på den lilla isolerade ön Odensholm utanför Estlands nordvästra kust. Det finns utprickning in till en flytbrygga där det är åtmindstone två meter djupt och är tillåtet att stanna över natten.

Det är ovanligt med naturhamnar i Estland där seglaren i regel får söka sig till marinor som ofta håller hög standard.

Besöket på Odensholm var enligt målaren Anders Zorn mer värt än hela den resa han företog till Estland och Finland år 1905. Zorn seglade dit med Mejt tillsammans med författaren och konstnären Albert Engström. Vid besöket på Odensholm (som på estniska heter Osmussar) var också den finländske konstnären Akseli Gallen-Kallela. De kom via Helsingfors med kuttern Mejt. När Zorn och hans sällskap besökte ön var den bebodd av en liten svensktalande befolkning, som gjorde djupt intryck på de besökande i den nationalromantiska tidsandan som rådde.

I samband med att Sovjetunionen ockuperade Estland tvingades de 120 estlandssvenskarna som bodde på ön flytta till fastlandet. Vid Sovjets andra invasion 1944 flydde de till Sverige och Odensholm blev en militärbas med ett tusental soldater förlagda dit. När basen byggdes revs byn liksom öns lilla kapell eftersom ockupanterna behövde byggnadsmaterial. Kapellruinen är nu reparerad och minnesstenar finns över de familjer som i tio generationer bodde på ön.

Ön hade under andra världskriget kriget stor strategisk betydelse eftersom kanonbatterierna på Odensholm tillsammans med kanonerna på det av Sovjet ockuperade Hangö kontrollerade inloppet till Finska Viken. Resterna av de sovjetiska kanonbatterierna finns kvar. Det förekom aldrig några strider på Odensholm utan ryssar såväl som tyskar lämnade helt enkelt ön.

Till den mer osannolika historien hör att vikingatidens gud Odin ska ha sin grav på Odensholm.

Odensholm har idag en bofast familj som håller får och kor och ön är naturvårdsområde. Ön besöks ofta av fågelskådare och skolklasser men har fram till nyligen bara kunnat angöras med en turbåt.

TEXT OLLE APPELBERG

Top