NÄSTA

Svenska framgångar på EM i matchracing på Lago di Ledro

Juli 05, 2017 @ 11:16:02   Foto Avll Ledro


1 AV 1

På den vackra lilla alpsjön i Ledro belägen 540 meter högre och någon kilometer väst om Gardasjön seglas det mycket matchracing och i år arrangerade man Eurosaf Match Racing Open European Championship. För den som känner till Rådasjön så är likheten med Lago di Ledro påfallande till yta, men omgivningen av bergtoppar på 1900 meter gör skillnaden lika påfallande. Nedan följer ett pressmeddelande från Team Abenius som just seglat EM på sjön.

 

Team Abenius, NäYC/GKSS, var ett av 12 europeiska team som kvalificerade sig genom världsrankingen att delta på detta års Europamästerskap. Motståndet var minst sagt hårt, sju av teamen var topp 30-rankade och tio team låg alla på topp 50! Team Abenius var seedade 5a av de deltagande teamen, så minsta målsättningen var givetvis att placera sig högre än det.

 

Inledningen av regattan börjar på sämsta sätt, tre raka förluster, man går något långsammare än konkurrenterna och behöver justera slagtekniken. J22:an har ett ganska smalt akterskepp som är känsligt för långskeppstrimmet, vilket gjorde att man förflyttade sig något längre fram i båten. Efter denna justering seglade man lika fort som andra besättningar och vinsterna började ramla in.

 

Arrangören hade som målsättning att köra två round robin, men vinden var inte med på det, därför tvingades man att gå direkt på semifinaler och final på sista dagen med endast 1 ½ round robin. Team Abenius hade många vinster och de låg tvåa i en supertight serie där poängskillnaderna mellan tvåan och sexan och europamästaren 2015 (Lipavsky, RUS) var en (1) poäng.

 

Till semi var det portugisen Leite, Team Abenius, fransmannen Mesil och slovenen Presen. Team Abenius hade slagit samtliga av dessa semifinalister i round robin så det fanns anledning att hoppas på mer.

 

Det blev två riktigt tighta semifinaler mot slovenen Dejan Presen, som dessvärre slutade med förluster. I "petit final" mötte de portugisen Leite som också de vann i två raka matcher. Team Abenius slutade alltså fyra på detta EM. I finalen blev det sedan ett väldigt starkt Team Mesnil som vann över Dejan Presen.

 

Sammanfattningsvis var detta ett väldigt bra arrangemang på vackra Lago di Ledro. För Team Abenius var detta ett stort steg framåt där de på allvar visar att de kliver in i världseliten, man slår två högre rankade team, bland annat europamästaren Lipavsky. Trots allt, det bästa svenska resultat på EM på senare tid!

 

Team Abenius besättning under EMbestod utav rorsman Victor Abenius, Robin Axelsson på trim och på fördäck stod Fredrik Thomra. 

 

Resultat: 

1. France 1 – Maxime Mesnil

2. Slovenia – Lumba Match Race Team – Dejan Presen

3. Portugal – Speaky Match Race Team – Alfonso Leite

4. Sweden – Team Abenius Match Racing – Victor Abenius

5. Poland 2 – Tarnacki Yacht Racing – Przemyslaw Tarnacki

6. Poland 1 – Delphia Sailing Team – Lukasz Wosinski

7. Russia – Vladimir Lipavsky

8. Switzerland – Lorenz Müller

9. France 2 – Simon Bertheau

10. Finland- Markus Rönnberg

11. Italy – Ettore Botticini

12. Germany – Hartwig Match Team – Jens Hartwig

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Femte lag uttrycker intentioner att...

Den formella anmälan till 36e America’s Cup öppnar inte förrän 1a januari. Trots det har, förutom Team New Zealand och Luna Rossa, även Land Rover BAR och...

Gabart fortsätter imponera

På bara tre dagar har Francois Gabart seglat förbi hela Argentina och är n...

Foiling Week Awards 2017 - Se alla ...

The Foiling Award hölls på prestigefyllda Yacht Club Italiano. Kandidaterna nom...

Video: Hårt Väder på Global Challen...

Episka bilder från BT Global Challenge Round the World Race, ett race där man s...

AMERICA'S CUP QUIZ!

Loading...
x