NÄSTA

Utmanande segling när JSM avgjordes i Uppsala

Juni 20, 2017 @ 22:52:16   Foto Anna Wigren


1 AV 1

De senaste dagarna har Sveriges största juniortävling seglats i Uppsala och det har varit både mycket och lite vind. Trots svåra förhållanden har vi några nya SM vinnare i Sverige. Här kommer ett pressmeddelande kring regattan: 


 

Efter fyra tuffa kappseglingsdagar avslutades JSM på tisdagen på Ekoln vid Skarholmen i Uppsala. Två dagar med mycket lätt vind och två med riktigt tuffa förhållanden satte de unga seglarna på prov – men det betyder också att vinnarna i de olika klasserna behärskar flera olika förhållanden.

 

Över 400 seglare från hela landet hade sökt sig till Uppsala och fick uppleva kappsegling i strålande sommarväder. Tjejer och killar mellan 13 och 20 år gjorde upp om JSM-medaljer i elva klasser.

 

Flest deltagare lockade optimistklassen för killar där Calle Lindbom från Långedrag blev bäst bland 67 deltagare. Näst flest seglare var det i tjejklassen för Optimister med 41 deltagare. Där var det Martina Carlsson från Lerum som vann JSM-guldet. Den näst största klassen var Laser Radial där Ludde Lindqvist från KSSS seglade bäst bland de 36 killarna medan Maja Hansson-Mild seglade hem guldet i tjejklassen (19 deltagare)

 

I tre klasser tävlar tjejer och killar mot varandra. I 29er kom 19 besättningar till start, jämnt fördelat mellan killar och tjejer – och även mixade besättningar. Guldet seglades hem av Oscar Engström och Hugo Westberg från Lerum. Den andra klassen där killar och tjejer tävlar tillsammans är Laser 4,7. Där vann Hannah Maurer från KSSS och även där var det en jämn könsfördelning. Även RS Feva är en öppen klass och där segrade Kettil Leke och Viktor Sönnergren från Kullavik

 

E-jolle har ett starkt fäste i Västmanland där vinnarna i både kill- och tjejklassen kommer från Jollekappseglarna Västerås. I tjejklassen vann Hanna Koba, medan Erik Lindberg knep guldet bland killarna. Om E-jollen har ett starkt fäste i Västerås så tycks Zoom8 ha det i Boo utanför Stockholm. Killklassen vanns av Axel Hallquist medan Elin Ax Karjel vann bland tjejerna. Båda seglare för Boo SS.

 

För första gången, under ett JSM, arrangerades även klassen opti12 som är för Optimistseglare i åldern 7–12 år. De tävlar på lite kortare banor och blir coachade både under och mellan racen av mycket meriterade coacher. Det delas dock inte ut JSM-tecken till någon under 13 år.

 

Junior-SM arrangerades av Uppsala Kanotförening (UKF), Upsala Segelsällskap (USS), Ekolns Segelklubb (ESK), Sigtuna Båtklubb (SiBK) samt Knivsta Optimist- och jolleklubb (KOJK).KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Lista: 5 värsta sakerna med att bo ...

Det finns självklart alltid två olika sidor när det kommer till att bo på båt mycket både positivt och negativt. Nedan kommer den negativa listan och tidiga...

Segling längs Kroatiens kust i en l...

Det finns många olika sätt att segla på och i, vilket gör seglingssp...

KOMIKERN GRIFF SOM SEGLADE MED BOB ...

I veckan som gick skrev vi om kändisar som älskar segling. Ytterligare en celebr...

Till salu: Mega cruiser Wally 145

Helg-feelingen är maxad och vi drömmer oss bort mot något stort och vacker...

Renovera din gamla Mirrorjolle och ...

För lite mer än 10 år sen började en av Sveriges minsta jolle med ful...
x