Historia skrevs på Bermuda när sju J-Classyachter möttes

När Emirates Team New Zeeland och Oracle Team USA tar några dagar ledigt ges det istället plats för andra spektakulära båtar, och igår möttes för första gången någonsin sju J-Classyachter på Bermuda. 

I America's Cups 87-åriga historia har aldrig så många J-Classyachter samlats på ett och samma ställe eller för att racea. Därför skrevs historia när de alla hade samlats på Bermuda för America’s Cup J Class Regatta. 

Äldst i startfältet var Shamrock V som sjösattes 1930 och som under sina unga år deltog i en America's Cup-satsning lett av Sir Thomas Lipton. Yngst däremot var Svea, en svenskritad yacht byggd av en holländare som sjösattes så sent som i år. 

Tråkigt nog blev det inte mycket racing för Svea, då hon redan under första racet fick återvända till hamn sedan man fått problem med ett förstag. Enligt åskådare ska förstaget ha gått av med en rejäl smäll varpå genuan föll fritt och hade det inte varit för ett snabbt agerande team hade de troligen tappat sin mast. Tack och lov höll masten utan att någon kom till skada ombord.

De yachter som återstod till havs genomförde tre race i typiskt bermudiskt väder med klarblå himmel och vindar på uppåt 7 m/s. Nedan får vi följa seglingarna ombord Shamrock V. 



Top