NÄSTA

Sju topprankade klara för Lysekil Women's Match

Juni 07, 2017 @ 12:25:30   Foto Lysekil Women's Match


1 AV 1

Matchracingskepparen Anna Östling är inte bara rankad etta i världen och regerande världsmästarinna. I fjol lyckades hon ta sin första seger i Lysekil Women’s Match, och den 7 augusti i år återkommer hon för att försvara titeln.


 

– Årets tävling i Lysekil blir väldigt spännande i den nya båttypen Fareast 28R. Våra senaste år har handlat mycket om utveckling och om att lära nytt, så båtbytet är helt i linje med vår ambition att seglingen ska vara utvecklande, säger Anna Östling.

 

Några speciellt enkla matcher lär det dock inte bli tal om för det svenska matchracingesset från Göteborgs Kungliga SS. Som vanligt lockar Lysekil Women’s Match nämligen ett helt koppel världsstjärnor, som med tävlingens nya båttyp vädrar förbättrade möjligheter att kunna bryta den skandinaviska dominansen. En av dem är holländska olympiern Renée Groeneveld, som tog ett VM-brons i USA i fjol. Senare vann hon finalen i Women’s International Match Racing Series (WIM Series) på Amerikanska Jungfruöarna, och ligger nu på fjärde plats på World Sailings världsranking.

 

Anna Östlings klubbkamrat Caroline Sylvan slutade på femte plats i WIM Series 2016, och håller för närvarande samma placering på världsrankingen, tätt efter Groeneveld. Sylvan seglade 2016 samtliga tävlingar på WIM Series, och får i Lysekil sällskap av fransyskan Pauline Courtois som gjorde detsamma. Courtois slutade sexa i Lysekil i fjol, men trivs i något mindre båtar och aspirerar säkerligen på en pallplats i årets event. Även världsåttan Marinella Laaksonen från Finland återvänder till Lysekil i år, efter sin debut i den bohuslänska seglingsmetropolen 2016.

 

Alexa Bezel från Schweiz har ett gott öga till Lysekil Women’s Match, efter andraplatsen i hennes premiär här 2012. Sedan dess har hon haft svårare att få till topplaceringar, men gör ett nytt försök i år. Det gör också femfaldiga segrarna i danska Team Ulrikkeholm, som till årets tävling kommer utan mångåriga skepparen Camilla Ulrikkeholm. Istället får vi se någon av de rutinerade rorsmännen Trine Palludan eller Josefine Boel-Rasmussen, som även tidigare styrt det sammansvetsade laget till internationella framgångar.

 

Fler inbjudna skeppare av världsklass väntas inom kort lämna besked om sin medverkan, och arrangerande Sailnet och Lysekils SS Gullmar har också ett eller ett par intressanta wild cards i rockärmen:

– Det känns härligt att återigen se det stora intresset från internationella toppseglare för att segla i Lysekil Women’s Match, avslutar tävlingens initiativtagare och projektledare Anna Holmdahl White.

 

Hittills klara skeppare i Lysekil Women’s Match 2017 (namn, nationalitet, världsranking):

Anna Östling, SWE, 1

Renée Groeneveld, NED, 4

Caroline Sylvan, SWE, 5

Pauline Courtois, FRA, 7

Marinella Laaksonen, FIN, 8

Alexa Bezel, SUI, 13

Trine Palludan/Josefine Boel Rasmussen, DEN, 17KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Nacran som tog befälet, blev tack o...

Känns det ibland som om båten lever sitt egna lilla liv? Att den inte svarar på manövrar eller gör något tvärtemot vad du försökte dig på...

20272991_10209617203562730_1254903499_o

Lyxyachten som tog Göta Älv (bildbomb)

Göta Älv är varje sommar en lång sträcka kantad av turism och so...

Uppdaterad navigationsapp för Eniro

Det finns en rad olika appar för navigering på sjön. Eniro kom med en uppd...

Sir Robin Knox Johnston och hans Su...

Sir Robin Knox Johnston och hans Suhaili är levande legender. Varför? De var f&o...

Nathan delar sina bästa minnen från...

Artemis Racing går nu på slutspurt på Nathan Outteridge topplista ö...
x