NÄSTA

Sju topprankade klara för Lysekil Women's Match

Juni 07, 2017 @ 12:25:30   Foto Lysekil Women's Match


1 AV 1

Matchracingskepparen Anna Östling är inte bara rankad etta i världen och regerande världsmästarinna. I fjol lyckades hon ta sin första seger i Lysekil Women’s Match, och den 7 augusti i år återkommer hon för att försvara titeln.

 

– Årets tävling i Lysekil blir väldigt spännande i den nya båttypen Fareast 28R. Våra senaste år har handlat mycket om utveckling och om att lära nytt, så båtbytet är helt i linje med vår ambition att seglingen ska vara utvecklande, säger Anna Östling.

 

Några speciellt enkla matcher lär det dock inte bli tal om för det svenska matchracingesset från Göteborgs Kungliga SS. Som vanligt lockar Lysekil Women’s Match nämligen ett helt koppel världsstjärnor, som med tävlingens nya båttyp vädrar förbättrade möjligheter att kunna bryta den skandinaviska dominansen. En av dem är holländska olympiern Renée Groeneveld, som tog ett VM-brons i USA i fjol. Senare vann hon finalen i Women’s International Match Racing Series (WIM Series) på Amerikanska Jungfruöarna, och ligger nu på fjärde plats på World Sailings världsranking.

 

Anna Östlings klubbkamrat Caroline Sylvan slutade på femte plats i WIM Series 2016, och håller för närvarande samma placering på världsrankingen, tätt efter Groeneveld. Sylvan seglade 2016 samtliga tävlingar på WIM Series, och får i Lysekil sällskap av fransyskan Pauline Courtois som gjorde detsamma. Courtois slutade sexa i Lysekil i fjol, men trivs i något mindre båtar och aspirerar säkerligen på en pallplats i årets event. Även världsåttan Marinella Laaksonen från Finland återvänder till Lysekil i år, efter sin debut i den bohuslänska seglingsmetropolen 2016.

 

Alexa Bezel från Schweiz har ett gott öga till Lysekil Women’s Match, efter andraplatsen i hennes premiär här 2012. Sedan dess har hon haft svårare att få till topplaceringar, men gör ett nytt försök i år. Det gör också femfaldiga segrarna i danska Team Ulrikkeholm, som till årets tävling kommer utan mångåriga skepparen Camilla Ulrikkeholm. Istället får vi se någon av de rutinerade rorsmännen Trine Palludan eller Josefine Boel-Rasmussen, som även tidigare styrt det sammansvetsade laget till internationella framgångar.

 

Fler inbjudna skeppare av världsklass väntas inom kort lämna besked om sin medverkan, och arrangerande Sailnet och Lysekils SS Gullmar har också ett eller ett par intressanta wild cards i rockärmen:

– Det känns härligt att återigen se det stora intresset från internationella toppseglare för att segla i Lysekil Women’s Match, avslutar tävlingens initiativtagare och projektledare Anna Holmdahl White.

 

Hittills klara skeppare i Lysekil Women’s Match 2017 (namn, nationalitet, världsranking):

Anna Östling, SWE, 1

Renée Groeneveld, NED, 4

Caroline Sylvan, SWE, 5

Pauline Courtois, FRA, 7

Marinella Laaksonen, FIN, 8

Alexa Bezel, SUI, 13

Trine Palludan/Josefine Boel Rasmussen, DEN, 17


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Bakom kulisserna i Spindrift...

Få en unik inblick i Yann, Christophe, Francois, Matthieu, Coco, Marc, Edouard and Charlies vecka på Marstrand på årets första huvudtävling på World Ma...

Video: Peter Burling seglar med Git...

Peter Burling har precis avslutat Volvo Ocean Race som han sånär vann ombord p&a...

Video: Havets kollaps

Oavsett vad vi tror så är varje människa i världen beroende av havet f&ou...

Beneteau köper Seascape

Beneteau köper 60% av det slovenska företaget Seascape som har specialiserat sig ...

Veckans regelsituation: Vad gäller ...

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till...x