NÄSTA

WaWe Sailing Team, gänget som tar steget utanför boxen

Juni 02, 2017 @ 15:15:50   Foto WaWe Sailing Team


1 AV 1

WaWe Sailing Team vill precis som många andra fokusera stenhårt på segling och träning, men de vill även uppmärksamma ett ibland problematiskt ämne: mixlag och kvinnor ombord.


 

Initiativtagaren till detta är finska Michael Wahlroos som kom på idén efter att de under förra året tagit med två nya seglare ombord som båda var kvinnor. En av dem hade tidigare mycket liten erfarenhet och startade i princip från noll, men på bara ett år hade hon seglat flera stora havrace.

 

- Kvinnor underskattas säkert av fysisk styrka och erfarenhet vilket är helt omotiverat. Jag har upplevt att med en kvinna ombord blir båten lugnare och mansdominansen svalnar, säger Michael Wahlroos. 

 

Nu senast deltog Michael i Seapilot 2 Star men startar idag, tillsammans med Hedda Stolpe, en shorthandedseglats på 700Nm non stop från Oxelösund till Oslo. Hedda och Michael gjorde senast seglatsen från finska Vasa till Oxelösud häromveckan, så de har fått en del träning. 

 

Att segla shorthanded långt kan vara knepigt, men besättningen säger att sträckan Vasa-Oxelösund inte var några problem trots vindar uppåt 15 m/s. De planerar att ta powernaps i sittbrunnen och vara lite standby hela tiden. 

 

Båten är en Farr 30, inte riktigt den man väljer i första hand vid en långsegling som dessutom är shorthanded, men Michael tror att det mest handlar om att välja sig omord. 

- För oss är den ju ny för i år. För att underlätta kör vi asymmetriskt och code 0 på rulle. Är väl upp till bevis på Seapilot.

 

Slutligen säger Michael att den som vill och kan segla ska erbjudas att göra det, oavsätt kön. 

- Svårast är det för tjejer som inte fortsätter med jolle att kliva in till kölbåt och havsrace. Där måste folk vara mera öppna och ge chans.

 

Vi önskar WaWe Sailing Team och Hedda och Michael ett stort lycka till!KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

JUST NU: Martin Strömberg seglar Vo...

Här följer ett pressmeddelande från Volvo Ocean Race: Seglaren Martin Strömberg kommer att delta i Volvo Ocean Race 2017-18 med laget ”Turn the Tide on Plastic&rdq...

Lista: Varför vi älskar att segla p...

När de första kalla vindarna kommer efter sommaren kan det vara bra att bli p&ar...

Den perfekta söndagsutflykten - näs...

Brilliant. Samtidigt så enkelt. Det enda som saknas är ett segel. ...

Ny räddningsväst med livsele från Spinlock.

PRYLNÖRD?

Här tar vi en titt på

Hallberg-Rassy 340 gjorde världspremiär på Öppet Varv 2017.

Nyheter på båtmarknaden

Jag växte upp i en Volvofamilj. Mina kusiner körde SAAB. Min bästa kompis p...
x