NÄSTA

Pantaenius Bohusracet på ingång

Maj 31, 2017 @ 21:50:46   Foto Henrik Pettersson, Upplevelsefilm.


1 AV 1

Pessmeddelande från Segelsällskapet Viken Ägir (SSVÄ):Nu närmar sig den 21:a årgången av Pantaenius Bohusracet - Europas största doublehanded-regatta och dessutom en av Sveriges största kappseglingar - alla kategorier!


 

I juni 2017 är det 20 år sedan racet startade. Nu är det dags för det 21:a racet. Intresset kring doublehanded-segling har ökat kraftigt under senare år och för Pantaenius Bohusracet i synnerhet. Vid starten 1996 seglades racet av en handfull entusiaster som startade på Byfjorden en fredagseftermiddag i juni för målgång i Smögen nästa dag.

 

- I år hoppas vi på lite snällare väder eftersom förra året var lite väl jobbigt, säger Göran Bäckström, tävlingsledare, och fortsätter: ”Det är alltid lika fantastiskt att få se och träffa alla båtar och seglare i Uddevalla och dessutom att få ta emot dem i Smögen”.

 

Om kappseglingen

 Fredagen 29 junistartar Pantaenius Bohusracet. Starten går utanför strandpromenaden och med de minsta båtarna först och flerskrovsbåtar sist. Starttider i år kommer att vara kl. 09.00, 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 15.10.

 

Seglingen är 170 nautiska mil dvs. ca 315 kilometer, och de flesta båtarna kan behöva 30 till 40 timmar på sig. Racet går via Ljungskile, Hätteberget utanför Marstrand, Fjällbacka, Strömstad, Tresteinerne i Norge. Sedan vänder man och går söderut för att nå målet i Smögen framåt lördag eftermiddag, kväll eller natt.

 

Efter målgången i Smögen är det skönt eftersnack med värmande fisksoppa och mingel i Smögen – också en bidragande orsak till racets popularitet.

 

Alla båtar utrustas med en sändare som gör att man kan följa varje båt individuellt och se position och placering i tävlingen. Det gör seglingen både säkrare och roligare. Tävlingsledningen har samtidigt full koll på var deltagarna befinner sig. Konkurrenter kan bevaka varandra effektivare och intresserade i land kan följa utvecklingen under hela tävlingen.

 

Här kan man följa seglingen

 

Hela fredagen bjuder på mycket att se från Byfjordens stränder och därefter kan seglingen följas från många platser längs kusten. Bland annat rundar båtarna i Ljungskileviken som är en riktigt bra plats att se båtarna på. Tävlande båtar kan lätt identifieras med sin nummerlapp i fören. Startlistor med all information finns på hemsidan. Via trackingsystemet på hemsidan www.bohusracet.se kan man kontinuerligt följa tävlingen och dessutom se ställningen.

 

Åskådarplatser: 

Starten: Rödön och passagen vid Sunninge sund.

Under fredagen: Ljungskile-viken

Fredag em/kväll: Svanesund, Tjörnbron

Fredag kväll: Åstol

Lördag gryning/morgon: Fjällbacka

Lördag förmiddag: Strömstad 

Lördag: Båtarna passerar söderut genom Kosterfjorden, Fjällbacka-skärgården och Sotefjorden

Lördag kväll/natt: Målgång vid Smögens hamninlopp.

Söndag 10.00: Prisutdelning, på kajen i Smögen.

 

Varför seglar man Pantaenius Bohusracet?

 

Pantaenius Bohusracet lockar alla sorters seglare. De som söker en härlig utmaning med intensiv kappsegling i över ett dygn får det. Andra kan segla i en anda av ”öppet spår” och bara njuta av en seglings- och naturupplevelse utöver det vanliga. Det stora antalet deltagare gör att man alltid har båtar omkring sig och det finns alltid delmål att kämpa om. För åskådare finns det mycket att se och att följa längs banan och på nätet.

 

Mer information www.bohusracet.se.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Renovera din gamla Mirrorjolle och ...

För lite mer än 10 år sen började en av Sveriges minsta jolle med full uppsättning segel dö ut och försvinna helt från vattnen, nämligen Mirror...

Ett blåsigt J70 VM slut (video)

Igår avslutades ett speciellt J70 VM i Porto Cervo som i början på veckan...

SVENSKA NOTORIOUS FYRA I FÖRREGATTA...

Fredagens tune-up till sexornas world cup i Vancouver (Westerleigh Cup) seglades i lä...

Tips! Get Real, Get Gone: How to Be...

Boktips är inte det vanligaste vi skriver om men efter att ha läst innehål...

Lite vind på Kullaviks Skiffregatta

Det var en svårseglad helg på Kullaviks KKK Skiff regatta. Vinden var lät...
x