NÄSTA

ÅF Offshore Race-generalen - Magnus Woxén

Maj 22, 2017 @ 17:42:24   Foto Lotta Ridelberg


1 AV 1

Årets tävlingsledare och ÅFOR-general - Magnus ”Bagi” Woxén - har själv seglat ett 25-tal varv runt Gotland och korades som totalvinnare i ORCi både 2015 och 2016. Här berättar han om årets segling genom ett pressmeddelande från KSSS.


 

Magnus ”Bagi” Woxén är en välkänd profil för det flesta KSSS medlemmar och har minst sagt en diger meritlista inom segling.

 

– Från 2003 har jag varit engagerad i tävlingen runt Gotland. Sedan dess har evenemanget vuxit enormt även om deltagarantalet är likvärdigt. För att kunna hantera och utveckla evenemanget i dess nuvarande form har vi behövt bygga upp en professionellt arbetande kärna. Sedan är det tack vare alla duktiga volontärer som tävlingen kan genomföras.

 

I sommar är det 80 år sedan KSSS arrangerade den första kappseglingen runt Gotland. Tävlingen har vuxit både sportsligt och kommersiellt vilket kräver att många inblandade arbetar mer eller mindre hela året för att årets seglarfest ska kunna gå av stapeln. Just nu går planeringen bra på alla fronter så det är full fart.

 

Nytt för i år är att KSSS satsar på att livesända segling och racet runt Gotland på webben.

 

– Vi vill förmedla sporten och själva seglingen till fler människor. Det kommer inte att ge oss fler deltagare i år men vem vet om det kan få fler att ta steget och ställa upp i tävlingen nästa år. Så för KSSS är det stort. Tänk också vilka möjligheter som öppnas genom att även kunna sända många av KSSS övriga tävlingar på webben.

 

Ambitionen för KSSS är självklart att öka antalet seglare dels inom sporten dels i tävlingen. För att locka tillbaka fler mindre och äldre plastbåtar har pokalen för IOR Classic införts.

 

– Sportsligt så har vi försökt att göra det ännu enklare att delta. Bland annat har vi slopat kravet på att ha en egen livflotte. Vi har också lagt ner möda på att förenkla och förtydliga resultatlistan så att vi har en totalvinnare av tävlingen samt övriga är klassvinnare.

 

Att det är 80-års jubileum kommer att märkas under ÅF Offshore Race, men mer som en informativ kampanj med speciallogga på plaketter och nummerlappar för båtarna. Magnus räknar med att någon av båtarna som deltog för 80år även kommer finnas på startlinjen i år.

 

Havskappsegling är en lagsport som ger mycket så som naturupplevelser, frihetskänsla samtidigt som det är väldigt spännande. Som rutinerad Gotland runt seglare är några av Magnus råd: vara väl förberedd på alla sätt för att minimera uppkomst av incidenter eller skador, se till att skapa en god stämning ombord och fokusera på det som gör att båten seglas fort och gärna åt rätt håll. Men han vill också uppmana till att ha kul och inte ha för hög ambitionsnivå om det är första gången.

 

– Njut av tävlingen, säger Magnus!KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Johan Davidsson och Anders Dahlsjö ...

Den 54:e upplagan av Tjörn Runt by COWI bjöd på en fartfylld dag med härlig kappsegling. Vann gjorde Johan Davidsson och Anders Dahlsjö. Om Anders Dahlsjö ...

STOR OCH LITEN I TOPP PÅ KLASSIKERN...

Den stora skärgårdskryssaren SK95 Marga med Mia Widstrand som skeppare segrade ...

Josefin Olsson vann för-VM I Laser ...

Josefin Olsson tog en meriterande seger när för-VM i de olympiska kappseglingskl...

VECKANS 5 MEST LÄSTA: Peter Burling...

Titt som tätt överraskar ni läsare med att visa extra stort intresse fö...

Ryska Team Nika vann RC44-VM - Arte...

Ryska Team Nika stod i särklass när VM i RC44 avslutade i Marstrand på s&o...
x