FOLKBÅTARNA FIRAR 75 ÅR VÄRLDEN ÖVER - HAVSKAPPSEGLING I ESTLAND

Nästa helg börjar en intensiv säsong för alla seglare av nordisk folkbåt. Den inleds med folkbåtarnas 75 års Jubileumsregatta som är en del av KSSS Saltsjöbadsregattan.En dryg vecka senare så smäller skottet för SEARCH Magazine Classic Yacht Challenge, en lagtävling där KSSS jolleelit kappseglar mot folkbåtarnas lagmästare från Halmstad SS och folkbåtarnas individuella svenska mästare.

Kappseglingen hålls på nationaldagen den 6 juni med början som bankappsegling på Lilla Värtan följt att en distansegling in till Stockholm. Vikingarnas SS står som arrangör och värd vid sidan av Folkbåtsförbundet.

En månad senare den 5 – 8 juli seglas SM för nordisk folkbåt med Halmstad SS som värd.

När SM slutar håller Estlands folkbåtseglare mästerskap i havskappsegling i sju dagsetapper med start i Haapsalu 8 juli och mål i Riga i Lettland 15 juli, totalt 260 nm. Det är en del av Moonsundregattan som firar 60-årsjubileum och förväntas ha 120 deltagande båtar av alla typer.

Den 7-10 augusti är det dags för Guldpokalen, folkbåtarnas inofficiella VM, som seglas utanför Kerteminde i Danmark.

I samband med Gaff Yacht Societys (GYS) Riddarfjärdseglingar i Stockholm den 2-3 september kommer folkbåtar i trä att kappsegla i en egen klass med särskilt pris.

För den som fått smak på internationell folkbåtsegling går samtidigt de danska mästerskapen i Århus. De tyska mästerskapen går utanför Lindau den 27 augusti – 1 september. Den berömda San Francisco International Regatta går vid samma tid.

Nästa år kommer Guldpokalen och SM att seglas i Simrishamn.

Folkbåtarna kappseglar i trä- och plastbåtar på lika villkor, men de flesta elitseglare seglar plastbåtar.

TEXT OLLE APPELBERG

Top