NÄSTA

KAN KSSS JOLLE-ELIT SEGLA FOLKBÅT? DET FÅR VI SE DEN 6 JUNI I STOCKHOLM

Maj 12, 2017 @ 17:20:58   Foto NICLAS SKÄRLUND


1 AV 4

Folkbåten fyller 75 år i år och det firas bland annat med en utmaning i Search Magazine Classic Yacht Challenge på nationaldagen den 6 juni. Då möter de individuella mästarna (lag 1) och lagmästarna i folkbåt, Halmstad SS (lag 2), ett elitlag med två båtar från KSSS (lag 3) med Johannes Pettersson (finnjolle), Filip Larsson (laser) samt Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470-seglare från svenska OS -laget.


 

Det kan låta som en enkel match med tanke på OS-erfarenheten, men lagsegling är annorlunda och långkölad folkbåt är mycket annorlunda än jolle. Seglingarna går utanför Hundudden på Djurgården och avslutas med en distanssegling in till Stockholm.

 

Det kan vara intressant att titta lite på hur folkbåtseglare klarar sig när de tävlar i andra klasser. Tysken Thomas Mueller blev för några år sedan världsmästare i drake.

 

I Sverige har vi Lasse Köhler (två guld i folkbåt) som visat bra resultat i M22 och Safir. Han blev dessutom fyra i Mästarnas Mästare. Någon som kan hans placeringar i M22 och Safir?

 

Christer Persson nordisk mästare i H-båt har två SM-guld i folkbåt.

 

Vilken nation är då bäst på folkbåt? Danmark, Tyskland och Sverige, men de svenska framgångarna ligger långt tillbaka med bara en guldpokal och det var Peter Sohl år 1978. Folkbåtarna har seglat om guldpokalen sedan 1963. Historiskt är Folkebådcentralens grundare Erik Andreasen den som är mest meriterad med sex guldpokalvinster.

 

De tre bästa danskarna är nu Peter Buch, Per Jörgensen med svensken Claes Hoglert som gast och Sören Kästel.

 

Den 54:e guldpokalen seglades i Helsingfors förra året med deltagare från sju länder. Allt fler estniska båtar börjar dyka upp och i Helsingfors var det fler än vanligt. Koldingseglaren Per Jørgensen vann tillsammans med Kristian Hurtig Hansen och Claes Hoglert. I år seglas guldpokalen i Kerteminde i Danmark.

 

TEXT OLLE APPELBERGKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

3 tips när du jobbar med trä - (video)

Tre bra tips att kunna om man äger en båt. Mycket pedagigiskt förklarat och det tredje tipset var nytt för mig!    

Lista: 9 heta racingbåtar på Marknad

Kolla in dessa båtar som ligger ute på Search Magazine Marknad! Perfekt fö...

Har Oracle gjort sitt sista America...

Oracle-ägaren Larry Ellison uppges ha fått nog av America’s Cup....

Monaco Classic Week - (video)

Kolla in vilken samling fantastiska gamla båtar som gör upp i Monaco i veckan.

Återupplev Max Salminens VM-guld - ...

Förra veckan blev Max Salminen första svenska att ta ett VM-guld i en OS-klass p&ari...
x