NÄSTA

Hur undviks en valkollision?

Januari 22, 2017 @ 09:32:07   Foto Ed Lyman / NOAA MMHSRP


1 AV 1

Att kollidera med en val under långseglaster är vanligare än man tror, och häromveckan visade vi en video på när Camper var oerhört nära en kollision. 

 

Skadorna på båten kan bli riktigt allvarliga, som när Canadian Ocean Racing mötte en val med sin IMOCA Open 60 O Canada förlorade de ett roder. Man vet ofta inte hur kollisionen gått för valen, men forskare tror att smällen kan orsaka dödliga skador på djuret, eftersom kraften i mötet är så hög. De senaste 60 åren har 81 kollisioner, och 42 nära-på-incidenter rapporterats, vara flertalet varit de senaste åren. 

 

Problemet tycks även öka, i och med att båtarnas hastigheter hela tiden förbättras. Fabian Ritter, Ship Strike Data Coordinator på IWC, säger att planeringen är den avgörande faktorn, inte timingen och den färdiglagda rutten. Vissa vatten har större sannorlikhet för valar, och redan innan bör seglare informeras om när de riskerar att möta de stora djuren. På så sätt kan man här vara mer aktsam och tänka på att valar ofta simmar i grupp.

 

Här är tre saker att tänka på:

- Som seglare; se till att du har vetskap om vilka vatten du ska segla i. Som arrangör; försök att inte lägga rutter genom kritiska områden, och informera om det marina djurlivet.

- Vid kollision, rapportera alltid in olyckan på IWCs hemsida, precis som du ska rapportera en viltolycka när du kör bil.

- International Whaling Commission, Sailors for the Sea och Canadian Wildlife Federation har tillsammans arbetat fram ett program som hjälper arrangörer ta hänsyn till det marina djurlivet. Mejla robyn@sailorsforthesea.org om du vill veta mer.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

10 anledningar till att företag bor...

Simon Daspe har gjort en lista på LinkedIn där han förklarar varför f&oum...

16 vinterbilder som kan få vem som ...

Det är inte mycket segling som pågår i Sverige just nu. Kan dessa bilder i...

Nya rykten om AC50 World Series

I oktober rapporterade Royal att Bermuda Gazette en ny serie med AC50-katamaraner skulle st...

Och du tyckte din hamn var svår att...

Tänk dig att göra detta varje dag. Kolla in detta klipp från fartyget M/V S...
x