NÄSTA

Hur undviks en valkollision?

Januari 22, 2017 @ 09:32:07   Foto Ed Lyman / NOAA MMHSRP


1 AV 1

Att kollidera med en val under långseglaster är vanligare än man tror, och häromveckan visade vi en video på när Camper var oerhört nära en kollision. 


 

Skadorna på båten kan bli riktigt allvarliga, som när Canadian Ocean Racing mötte en val med sin IMOCA Open 60 O Canada förlorade de ett roder. Man vet ofta inte hur kollisionen gått för valen, men forskare tror att smällen kan orsaka dödliga skador på djuret, eftersom kraften i mötet är så hög. De senaste 60 åren har 81 kollisioner, och 42 nära-på-incidenter rapporterats, vara flertalet varit de senaste åren. 

 

Problemet tycks även öka, i och med att båtarnas hastigheter hela tiden förbättras. Fabian Ritter, Ship Strike Data Coordinator på IWC, säger att planeringen är den avgörande faktorn, inte timingen och den färdiglagda rutten. Vissa vatten har större sannorlikhet för valar, och redan innan bör seglare informeras om när de riskerar att möta de stora djuren. På så sätt kan man här vara mer aktsam och tänka på att valar ofta simmar i grupp.

 

Här är tre saker att tänka på:

- Som seglare; se till att du har vetskap om vilka vatten du ska segla i. Som arrangör; försök att inte lägga rutter genom kritiska områden, och informera om det marina djurlivet.

- Vid kollision, rapportera alltid in olyckan på IWCs hemsida, precis som du ska rapportera en viltolycka när du kör bil.

- International Whaling Commission, Sailors for the Sea och Canadian Wildlife Federation har tillsammans arbetat fram ett program som hjälper arrangörer ta hänsyn till det marina djurlivet. Mejla robyn@sailorsforthesea.org om du vill veta mer.KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Video: Att bo och segla i en kanot

Den här mannen bestämde sig för att segla runt i sin kanot och sova i den under några dagar. Följ hans resa i klippet nedan.     ...

Tänk på det här när du seglar i storm

Under framförallt hösten kommer stormarna och det är viktigt att man vet va...

Yogan passar alla oavsett vem eller...

Yoga har blivit otroligt populärt på det senaste och det utövas i princip ...

PRESTIGE TILL NAVIGARE YACHTING

Navigare Yachting satsar på ytterligare ett varumärke i sin portfölj! Moto...

TF10 - foilande trimaran

För två veckor sedan testade vi den nya foilande TF10 trimaranen nere i Barcelo...
x