NÄSTA

Är "seglande" bil framtiden?

Januari 18, 2017 @ 15:47:08   Foto Ecotricity


1 AV 1

Att skapa bilar som är miljövänliga och energismarta är ett hett ämne, och Lotus Nemesis kanske är bilen som inspirerats av vinden.

 

Nog för att detta inte är ett bilmagasin, men den sport vi så passionerat sysslar med kräver ändå relativt lite energi, och det är just vad Lotus också vill uppnå. Som seglare kan en gärna skryta inför motorbåtsägare och fråga vad deras soppa gick på senast de tankade, medan du lugnt berättar vilken stillsam och härlig seglats du hade till samma destination.

 

Det är här Lotus Nemesis kommer in. Bilen drivs på el, men har också utrustats med vindturbiner som genererar energi när bilens batteri behöver laddas. En vanlig elbil kräver ofta laddning antingen via en elstolpe eller bensin, men denna laddas alltså under färdens gång. 

 

Att göra såväl tillverkning som färdig produkt energismart är något som ligger Lotus varmt om hjärtat, och man har på fabrikerna installerat vindkraftverk som förser hela fabriker med dess maskiner med el. 

 

Grundidén till bilen kom från 90-åriga Tang Zhengping, som designade och byggde en bil som skulle minska utsläppen i Kina, och förebygga bildandet av smog. Den bilen gick upp till nära 150 km/h, och har en stor fläkt monterad på fronten som genererar energi till bilens batterier. Tang Zhengping monterade även solpaneler på bilen, för att generera mer energi och på så sätt öka hastigheten, plus att batterierna bara kräver laddning varannan dag. 

 

2012 uppmättes Lotus Nemesis hastighetsrekord till 243 km/h.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Starten av leg 7 - Dongfeng leder u...

Nu är seglarna på väg ut från Auckland och leg 7 är i full gång. Starten ser ni nedan och det är roligt att ha följt från den allra först...

SKA SILVERTJUVEN FRÅN 1912 SLÅ TILL...

Den 25-28 juli blir det spektakulära kappseglingar utanför Mariefred i Mälar...

Adrift - Seglingsfilmen baserad på ...

Adrift är filmen baserad på den sanna historien från oktober 1983 om ...

Vackra Tonemai Wally 80 till salu

Sugen på något nytt nu när säsongen drar igång? Då finns ...

Norsken Andreas simmar och seglar m...

Varje vinter seglar norska marinbiologen Andreas B. Heide längs Norges kust på j...x